CAMPANIA NATIONALA ”DESCHIDE-TI INIMA. SUNT LA FEL CA TINE”

CADRU GENERAL 


În fiecare an, începând cu 2002, în România se desfăşoară activităţi coordonate şi campanii împotriva HIV/SIDA, care au mesaje adecvate situaţiei existente în ţara noastră: prevenirea transmiterii HIV, combaterea discriminării şi stigmei la care sunt expuse persoanele infectate sau afectate de HIV/SIDA.

În perioada 2006/2007, campania naţională împotriva discriminării şi stigmatizării persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA se desfăşoară prin organizarea unui concurs foto şi a unor activităţi la nivel local.

Obiectivele campaniei sunt:
– Conştientizarea populaţiei generale cu concentrare pe publicul adult că discriminarea persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA există şi se manifestă în cele mai variate forme
– Formarea unei atitudini pozitive faţă de persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA prin promovarea unor modele de comportament

Aceste activităţi sunt finanţate de către Guvernul SUA prin Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul parteneriatului „Iniţiativa pentru Sănătatea Familiei din România”, coordonat de către Institutul de Cercetare şi Formare JSI (JSI).
În toate activităţile se va acorda o importanţă deosebită implicării persoanelor şi asociaţiilor de persoane infectate/afectate de HIV/SIDA. Se va utiliza acelaşi slogan – „Deschide-ţi inima. Sunt la fel ca tine” şi acelaşi logo – fundiţa cu inimioară.

PREZENTARE CONCURS DE FOTOGRAFIE

Concursul de fotografie din cadrul Campaniei „Deschide-ti Inima. Sunt la fel ca tine” este a doua editie a acestui tip de activitate organizat de catre UNOPA cu sprijin JSI si finantare USAID. Tema concursului din acest an este „O zi din viata mea”. Sectiunile concursului din acest an sunt:
– fotografie
– fotoreportaj
Concursul se adreseaza echipelor de tineri seropozitivi din toata tara, tineri care activeaza in cadrul unei organizatii sau institutii active la nivel local sau national in domeniul HIV/SIDA.
Scopul concursului este acela de a promova tinerii seropozitivi talentati in vederea implicarii acestora in lupta impotriva stigmatizarii si discriminarii persoanelor seropozitive din Romania, pentru integrarea socio-profesionala a persoanelor seropozitive.

Etapele concursului de fotografie sunt:

1. Inscrierea echipelor in concurs
– Înscrierea echipelor in concurs se va realiza in perioada 1 – 15 mai 2007, prin trimiterea catre UNOPA a cererii de inscriere in concurs de catre echipele de tineri seropozitivi care doresc acest lucru. Formularul de inscriere completat si  semnat va fi trimis catre UNOPA prin fax (021 335 07 59) sau scanat, prin mail la alexandra.tudor@unopa.ro sau unopa@unopa.ro
– Echipele de tineri trebuie sa fie formate din cel putin 3 tineri seropozitivi, care isi vor desemna un coordonator de echipa. Coordonatorul de echipa trebuie sa fie tanarul care dovedeste cea mai mare experienta si pasiune in arta fotografica din grup, iar rolul lui este acela de a organiza intalnirile si activitatile echipei inscrise in concurs, de a indeplini cerintele organizatorilor de inscriere a fotografiilor, de a trimite fotografiile si documentele catre juriu, de a reprezenta echipa la evenimentele festive organizate in cadrul premierii.
– In cadrul echipelor pot participa tineri (care traiesc cu HIV/SIDA) cu varsta cuprinsa intre 14 si 29 de ani.
– Cererea de inscriere va trebui sa fie avizata de catre organizatia / institutia in cadrul careia tinerii activeaza, care isi va desemna o persoana de contact in acest sens.
– Nu poate fi inscrisa in concurs decat o singura echipa din partea unei organizatii / institutii de la nivelul unui judet. (Exemplu: Asociatia „Veverita Verde” este o organizatie ipotetica activa in domeniul HIV/SIDA cu filiale in 3 judete: Alba, Iasi, Prahova. In Prahova are doua filiale in Campina si Ploiesti. Din cadrul acestei asociatii se pot inscrie 3 echipe in concurs, cate una din fiecare judet)
– Daca sunt mai multe organizatii diferite intr-un judet, se pot inscrie in concurs echipe de tineri seropozitivi din partea fiecareia dintre organizatii.

2. Training pentru coordonatorii echipelor inscrise
– in vederea instruirii tinerilor participanti in concurs se va realiza o sesiune de initiere  in arta fotografiei si comunicarii prin imagine, ca şi în elaborarea mesajelor anti-discriminare şi contextul campaniei naţionale, in luna mai 2007. La aceasta sesiune vor participa coordonatorii de echipe, care vor trebui sa impartaseasca cu membrii echipelor din care fac parte ceea ce au invatat.
– in cazul in care in concurs se vor inscrie un numar de echipe mult mai mare decat cel estimat, organizatorii isi rezerva dreptul sa faca o selectie a participantilor la sesiunea de instruire.

3. Inscrierea fotografiilor in concurs
În perioada 20 mai – 20 iunie echipele participante vor putea inscrie in concurs fotografiile lor pentru cele doua sectiuni ale concursului. Nu este obligatorie participarea la ambele sectiuni, o echipa poate participa fie la ambele sectiuni, fie doar la una dintre ele.

a) Sectiunea fotografie: vor putea fi inscrise in concurs un numar maxim de 10 fotografii de catre  fiecare echipa inscrisa in concurs. Fotografiile vor trebui sa fie realizate de catre membrii echipei inscrise in concurs.
– Fiecare fotografie va trebui sa fie insotita de un mesaj din maxim 50 de cuvinte in acord Campania „Deschide-ti Inima. Sunt la fel ca tine” si cu tema concursului din acest an „O zi din viata mea”. Fotografiile vor fi jurizate insotite de mesajul corespunzator, care poate da un plus de valoare fotografiei.
– Fotografiile vor trebui sa fie facute la o rezolutie cat mai buna calitativ, pentru a putea fi tiparite. De preferat este o rezolutie de peste 3 MP.
– Nu vor putea inscrie in concurs fotografii echipele de tineri care nu s-au inscris in concurs in termenul de inscriere.
– Fotografiile vor fi trimise la sediile UNOPA (Nicolae Balcescu nr.24, Sc.C, Ap.7, sector 1, Bucuresti sau Str. Pericle Gheorghiu nr. 15, sector 5, Bucuresti) pana cel tarziu pe data de 20 iunie 2007, data maxima de depunere la posta. Fotografiile vor fi trimise numai in format electronic, de preferat pe suport CD sau DVD, prin posta. Daca nu exista posibilitatea de a fi transpuse pe CD/DVD, este acceptata in ultima instanta si varianta e-mail, dar in acest caz participantii isi asuma riscul  ca  fotografiile sa nu ajunga la destinatie. Ele vor fi insotite de formularul de inscriere al fotografiilor completat si semnat de coordonator, in original (conform modelului anexat la regulament). La sediul UNOPA fotografiile vor fi verificate, centralizate, iar apoi trimise fiecarui membru al juriului.
Cele 10 fisiere cu fotografii (in format electronic) vor fi denumite astfel incat sa poata fi corelate cu mesajul si cu detaliile referitoare la fiecare dintre fotografii. Fiecare fotografie va fi insotita de un mesaj si detalii referitoare la:
– numele celui care a realizat fiecare fotografie (este o singura persoana cea care realizeaza o fotografie). Este important sa fie trecuta persoana care a realizat fotografia, pentru ca aceasta va fi premiata.
–  telefonul si adresa de mail a celui care a realizat fotografia
– data efectuarii fotografiei, locatia
– acordul de fotografiere pentru fiecare persoana identificabila din fotografie, in original

În cazul imaginilor care implică prezenţa unor persoane, fie acestea nu sunt fotografiate din faţă sau în alt mod în aşa fel încât să poată fi identificate, fie, în cazul în care vor putea fi identificate, li se solicită obligatoriu, în prealabil, acord în scris. Acordul scris il semneaza un parinte (tutore / reprezentant legal) pentru persoanele pana in 18 ani, respectiv persoana fotografiata in cazul in care are peste 18 ani. Atasat prezentului regulament se regaseste modelul de acord care trebuie semnat pentru fiecare categorie. Fotografiile in care sunt prezente persoane care pot fi identificate si care nu sunt insotite de acordul scris al acestora, vor fi descalificate din start.

Nu sunt admise in concurs fotografii care au mai fost prezentate in cadrul altor evenimente. Nu sunt admise in concurs fotografii prelucrate/modificate (singura procedura admisa este trecerea in format alb-negru si color). In cazul in care se constata ca fotografiile au fost prelucrate sau au mai fost prezentate in cadrul altor evenimente, acestea vor fi descalificate.

b) Sectiunea fotoreportaj:
– Definitie:
FOTOREPORTÁJ, fotoreportaje: Reportaj înfatisat printr-o succesiune de fotografii, în special instantanee, însotite de un text explicativ, care prezinta un eveniment, un fapt divers sau unele aspecte (actuale) din viata economica, politica, culturala, sportiva etc. – Din fr. photoreportage, rus. fotoreportaj. Pentru detalii si exemple va rugam vizitati:
http://www.badorgood.com/art_fotoreportaj.php
http://www.fotomagazin.ro/portfolio_open.php?art=ftm20/archives/2006/11/minoritati_si_d.html
– in concurs va putea fi inscris de catre fiecare echipa inscrisa 1 (un) singur fotoreportaj, format din minim 5 fotografii si maxim 10. Subiectul fotoreportajelor este la latitudinea participantilor, dar trebuie sa fie in acord cu Campania „Deschide-ti Inima! Sunt la fel ca tine” si cu tema concursului din acest an  „O zi din viata mea”.
– fiecare fotoreportaj va avea un titlu si va fi insotit de catre o descriere sau mesaje de maxim ½ pagina A4 in total
– Fotografiile din cadrul fotoreportajului vor trebui sa fie facute la o rezolutie cat mai buna calitativ, pentru a putea fi tiparite. De preferat este o rezolutie de peste 3 MP.
– Fotoreportajele vor fi trimise la sediile UNOPA (Nicolae Balcescu nr.24, Sc.C, Ap.7, sector 1, Bucuresti sau Str. Pericle Gheorghiu nr. 15, sector 5, Bucuresti) pana cel tarziu pe data de 15 iunie 2007, data maxima de depunere la posta. Fotoreportajele vor fi trimise numai in format electronic, de preferat pe suport CD sau DVD, prin posta. Daca nu exista posibilitatea de a fi transpuse pe CD/DVD, este acceptata in ultima instanta si varianta e-mail, dar in acest caz participantii isi asuma riscul ca fotoreportajul sa nu ajunga la destinatie. El va fi insotit de formularul de inscriere al fotoreportajului completat si semnat de coordonator, in original (conform modelului anexat la regulament). La sediul UNOPA fotoreportajele vor fi verificate, centralizate, iar apoi trimise fiecarui membru al juriului.
– pentru o mai buna prezentare a fotoreportajului si o corelare a acestuia cu textul de prezentare, acesta poate fi trimis catre juriu sub  forma unei prezentari Power Point (slide show) sau sub forma unui articol insotit de fotografii (in genul unui fotoreportaj de presa, realizat in Microsoft Word). Prezentarea va fi obligatoriu insotita de fotografiile care alcatuiesc fotoreportajul, fiecare intr-un fisier separat, denumite si numerotate in asa fel incat sa fie corelate cu textul de prezentare.
– Fotoreportajul va fi insotit de acordul de fotografiere pentru fiecare persoana identificabila din fotografie, in original

În cazul imaginilor care implică prezenţa unor persoane, fie acestea nu sunt fotografiate din faţă sau în alt mod în aşa fel încât să poată fi identificate, fie, în cazul în care vor putea fi identificate, li se solicită obligatoriu, în prealabil, acord în scris. Acordul scris il semneaza un parinte (tutore / reprezentant legal) pentru persoanele pana in 18 ani, respectiv persoana fotografiata in cazul in care are peste 18 ani. Atasat prezentului regulament se regaseste modelul de acord care trebuie semnat pentru fiecare categorie. Fotografiile in care sunt prezente persoane care pot fi identificate si care nu sunt insotite de acordul scris al acestora, vor fi descalificate din start.

Nu sunt admise in concurs fotografii si fotoreportaje care au mai fost prezentate in cadrul altor evenimente. Nu sunt admise in concurs fotografii prelucrate/modificate (singura procedura admisa este trecerea in format alb-negru si color). In cazul in care se constata ca fotografiile au fost prelucrate sau au mai fost prezentate in cadrul altor evenimente, acestea vor fi descalificate.

4. Premierea castigatorilor
– Fotografiile si fotoreportajele vor fi analizate de un juriu format in principiu din reprezentanti ai UNOPA, JSI, USAID, alte organizatii, artisti implicati in campanie, o persoana seropozitiva, etc. Componenta finala a juriului va fi stabilita in cursul lunii iunie 2007.
– Criteriile de evaluare vor lua in considerare in special valoarea artistica a fotografiei, calitatea si impactul mesajului vizual, acordul acesteia cu mesajul Campaniei “Deschide-ti Inima! Sunt la fel ca tine” si cu tema concursului.
– Fiecare membru al juriului evalua toate fotografiile si fotoreportajele.
– In urma jurizarii vor fi selectate un numar de 10 fotografii castigatoare, pentru care vor fi acordate 10 premii egale ca valoare. Persoanele premiate vor fi persoanele care au realizat fotografiile castigatoare.
– in urma jurizarii fotoreportajelor vor fi selectate un numar de 3 fotoreportaje castigatoare pentru care vor fi acordate 3 premii egale ca valoare. In cazul fotoreportajelor vor fi premiate echipele care au inscris fotoreportajul in concurs.

Festivitatea de premiere va avea loc la o data si la o locatie care va fi comunicata de organizatori echipelor inscrise in concurs. Cu aceasta ocazie va fi realizata si o expozitie din fotografiile si fotoreportajele inscrise in concurs.





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.