Mylan aduce în România testul autoadministrabil pentru depistarea HIV

Update: În prezent autotestul VIH a fost scos de pe piața farmaceutică românească. Momentan se lucrează la procedura de reintroducere în România. Pentru mai multe detalii vă rugăm să ne contactați la nr. de  telefon 021 319 93 29. 

Mylan aduce în România testul autoadministrabil ce necesită doar o singură picătură de sânge pentru depistarea HIV; acesta este primul autotest ce beneficiază în lansare de un parteneriat cu UNOPA şi susţinerea Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș

BUCUREȘTI – 8 noiembrie 2017 – Testul autoadministrabil pentru depistarea HIV dintr-o singură picătură de sânge din deget este disponibil acum în farmaciile din România (şi on-line pe site-urile acestora), fiind distribuit în exclusivitate de compania Mylan şi beneficiind la lansare de o colaborare cu asociaţia de pacienţi UNOPA – Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, precum şi de susţinerea Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

Testul autoadministrabil HIV (autotest VIH®) este un dispozitiv medical ce se eliberează fără prescripție medicală şi se comercializează persoanelor cu vârsta peste 18 ani.

Fiecare kit de testare va fi furnizat împreună cu un prospect informativ despre test și utilizarea acestuia, dar și despre servicii de consiliere, puse la dispoziție de către personalul asociaţiei de pacienţi UNOPA. În plus, Mylan oferă farmaciștilor oportunități de instruire, astfel încât testul autoadministrabil pentru depistarea HIV să poată oferi servicii complete.

Dispozitivul medical distribuit de Mylan este produs de compania franceză AAZ-LMB şi beneficiază de marcaj CE încă de la începutul anului 2015. Testarea prin test autoadministrabil este de asemenea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii[i][1].

Produsul a câştigat anul trecut, în Franța, premiul Galien – cea mai importantă recunoaştere din domeniul descoperirilor medicale, considerat echivalentul Premiului Nobel în domeniul farmaceutic[ii].

Mylan comercializează în prezent produsul în Franţa (lansat în 2015) şi Italia (lansat în 2016).

Conform datelor furnizate de Comisia Națională de Luptă Anti-SIDA din cadrul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, peste 14.600 de pacienți cu HIV/SIDA sunt înregistrați în România, aproape jumatate dintre aceștia cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani. Din numărul total de pacienți cu HIV/SIDA existenți la nivel național, peste 600 de cazuri au fost depistate pe parcursul anului 2016, în timp ce alți 300 au fost diagnosticați numai în intervalul ianuarie-iunie 2017[2].

„Infecția HIV nu mai reprezintă o problemă terapeutică, însă este în continuare o problemă de sănătate publică, sute de cazuri noi de pacienți cu HIV/SIDA fiind înregistrate în fiecare an. Testarea precoce, sau atunci când există risc, prezintă numeroase avantaje, atât pentru pacienți – care pot beneficia de servicii de sănătate eficiente cât mai rapid, cât și pentru sistemul de sănătate. Un diagnostic timpuriu poate duce la situația în care pacientul are încărcătură virală nedetectabilă și nu transmite virusul către cei dragi și, în cele din urmă, poate duce o viață normală și fără restricții” spune prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, Managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

Acest produs pentru depistarea HIV, destinat folosirii la domiciliu, este un instrument complementar de screening şi vine în ajutorul persoanelor care vor să se diagnosticheze rapid şi în intimitate. În cazul obținerii unui rezultat pozitiv, este necesară efectuarea unui test de laborator pentru confirmarea diagnosticului.

„Deși prevenția și depistarea precoce sunt principalele arme în combaterea infecției cu HIV, în România există în continuare numeroase obstacole în desfășurarea eficientă a acestora, de la nivelul redus de conștientizare, la preconcepțiile despre aceasta. Însă diagnosticul infecției cu HIV nu mai reprezintă astăzi o condamnare la moarte. Dacă persoanele care știu că au fost expuse la risc se testează și primesc un diagnostic la timp, au șanse să ducă o viață normală.  Posibilitatea de a cumpăra un test direct din farmacie va oferi o șansă în plus celor care, din cauza temerii de a fi stigmatizați social, nu doresc să se adreseze serviciilor de sănătate publică sau laboratoarelor private”, spune Iulian Petre, directorul executiv al Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

Efectuarea testului autoadministrabil durează aproximativ cinci minute și poate fi folosit cu ușurință de oricine acasă, fiind necesare doar o mostră de sânge din vârful degetului și o așteptare de 15 minute pentru a citi rezultatul.

Pentru fiabilitate maximă a testului autoadministrabil în depistarea infecției cu HIV, trebuie cunoscut faptul că  un rezultat negativ obținut in perioada de „fereastră serologică” ( aproximativ 3 luni interval între momentul expunerii la riscul infectării cu virusul și producția de anticorpi care semnalează prezența virusului) nu poate fi luat în considerare.

„Suntem mândri să introducem pe piața din România un produs atât de important pentru sănătatea pacienților. Pentru Mylan, care de 10 ani se dedică combaterii HIV/SIDA prin dezvoltarea de tratamente de calitate, era firesc să ne implicăm în a pune la dispoziţie instrumente de screening, care să crească rata de testare. Misiunea noastră este de a oferi pacienților acces la asistența medicală de cea mai bună calitate și, prin intermediul acestui test dorim să oferim tuturor posibilitatea de a se ajuta pe ei înșiși și pe alții”, spune Adrian Grecu, Director General Mylan România.

Din 2007, Mylan oferă acces la terapii antiretrovirale de calitate în peste 100 de țări din întreaga lume. Astăzi, aproape 50% dintre pacienții cu HIV/SIDA care primesc tratament într-o țară ȋn curs de dezvoltare utilizează una dintre terapiile dezvoltate de Mylan.

Lansarea primului test pentru depistarea HIV a fost anunțată odată cu demararea campaniei de promovare a importanței testării și depistării precoce a infecției cu HIV, „Ești negatHIV? Testează-te și fii sigur!”, desfășurată de către Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) în parteneriat cu Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” și Mylan. Campania se va desfășura pe parcursul lunilor noiembrie și decembrie.

Despre Mylan

Mylan este o companie farmaceutică internațională care se dedică stabilirii de noi standarde în îngrijirea medicală. Lucrând împreună, peste tot în lume, pentru a asigura acces la medicamente de înaltă calitate pentru 7 miliarde de oameni, inovăm pentru a răspunde nevoilor nesatisfăcute, ne facem un obicei din asigurarea încrederii şi din excelența serviciilor, alegem soluția corectă, nu pe cea facilă, influențăm viitorul prin îndeplinirea cu pasiune a rolului de lider global.

Portofoliul Mylan numără mai bine de 2.700 de produse farmaceutice generice și de marcă, inclusiv terapii antiretrovirale de care depind aproximativ 50% din persoanele tratate pentru HIV / SIDA la nivel mondial. Produsele Mylan sunt comercializate în mai mult de 165 de țări și teritorii. Platforma noastră globală de cercetare, dezvoltare și producție include peste 50 de unități, Mylan fiind unul dintre cei mai mari producători mondiali de ingrediente farmaceutice active. Fiecare dintre cei peste 35.000 de angajați ai Mylan se dedică obiectivului de a crea o stare de sănătate mai bună pentru o lume mai bună, pentru fiecare persoană în parte. Pentru mai multe informații, accesați mylan.com și mylan.ro.

 

[1] WHO. Guidelines on HIV self-testing and partner notification. December 2016

http://www.who.int/hiv/pub/vct/hiv-self-testing-guidelines/en/

 2 Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecției HIV/SIDA în România – INBI “Prof. Dr. Matei Balș”: http://www.cnlas.ro/images/doc/30062017_rom.pdf

[i] http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2016/world-aids-day/en/

[ii] http://autotest-vih.eu/en/blog/prix-galien-for-autotest-vih-b11.html

2 răspunsuri la “Mylan aduce în România testul autoadministrabil pentru depistarea HIV”

  1. Condrat Mihai V spune:

    Cat costa sibunde se poate gasi testul HIV si testul hepatita C

    • admin spune:

      Buna! Autotestul HIV poate fi gasit in farmacii si online, in lanturile mari Catena si Dona. Pretul aproximativ 130-150 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.