Comunicat de presa

Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate HIV/SIDA (UNOPA) considera ca intamplarile de la centrul Sfanta Maria din Golesti, documentate in mai multe cotidiene, constituie un caz in jurul caruia mass media trebuie sa ia atitudine. 

Luand nota de situatia revoltatoare de la centrul Sfanta Maria din Golesti, unde şefa centrului, Ionica Dobrin, este acuzata ca spioneaza copiii, le adreseaza insulte si chiar ii bate, unde nu au fost luate nici un fel de masuri pentru educatia sexuala a adolescentilor seropozitivi HIV, in ciuda varstei lor si a informatiilor ca unii au avut contacte sexuale neprotejate si unde doamna Dobrin si doamna Bianca Cercel, sefa ierarhica a doamnei Dobrin au avansat ideea sterilizarii sau a administrarii de bromura adolescentilor aflati in grija lor, UNOPA considera urmatoarele:
– este imperios necesara deschiderea unei anchete pentru a stabili care este situatia adolescentilor din centrul Sfanta Maria si care sa propuna evaluarea psihologica a psihologului Ionica Dobrin. 
– UNOPA considera ca profilul doamnei psiholog nu o recomanda pentru o astfel de munca si ii cere doamnei psiholog Ionica Dobrin demisia.
– UNOPA considera ca atitudinea doamnei Bianca Cecel nu este potrivita pentru functia de sef al Directiei Judetene de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vrancea, deoarece “sterilizarea” propusa de dansa nu este in nici un caz asistenta si protectia de care au nevoie acesti tineri, sau oricine altcineva!
– De asemenea, consideram ca trebuie luate urgent masuri pentru adecvarea abordarii angajatilor de la Centrul de plasament „Sfanta Maria” fata de acesti adolescenti, care au o varsta si niste probleme specifice. Este socant cum niste asa-zisi profesionisti trateaza delicata problema a sexualitatii la adolescenti, fie ea si in contextul HIV/SIDA. 
– UNOPA considera o prioritate testarea psihologica a angajatilor din domeniul protectiei copilului si definitivarea unui cod deontologic pentru functionarii din sistemul sanitar, de protectie sociala, din educatie si din administratia publica. 

In loc de incheiere UNOPA se ofera sa asigure prezervative pentru adolescentii din centrul Sfanta Maria si eventual sa trimita un psiholog pentru a face educatie sexuala adolescentilor de acolo. De asemenea dorim sa accentuam problema informarii personalului din sistemul sanitar, de protectie sociala, din educatie si din administratia publica. Lipsa de informare a responsabililor din aceste domenii poate avea consecinte extrem de negative, cum am vazut in cazul de la Sfanta Maria, unde problema reinfectarii prin contact sexual neprotejat este de-a dreptul ignorata. 

Va multumim pentru atentie. 
Cu sinceritate,
Octav POPESCU
Coordonator proiect UNOPA
octav.popescu@unopa.ro 
www.unopa.ro
Tel/fax: 2109089

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.