Adevarat sau Fals

Pentru a verifica câte dintre lucrurile pe care le știi despre HIV sunt mit și câte sunt realitate, parcurge lista de mai jos și încearcă să formulezi un răspuns. În a doua parte a postării vei găsi și răspunsurile corecte.

1. HIV nu se poate lua prin sărut

2. Trebuie să ai simptome de HIV că să poţi infecta pe altcineva

3. Dacă fata foloseşte pilule contraceptive nu există riscul de infecţie cu HIV

4. Persoanele seropozitive nu au voie să lucreze în locuri unde se prepară mâncarea (ex. restaurant, cantină) pentru ca îi expun pe clienți riscului de infectare

5. Persoanele seropozitive arată diferit în comparație cu ceilalți

6. Dacă ai un coleg de clasă/muncă care este infectat cu HIV eşti expus/ă riscului de a te îmbolnăvi şi tu

7. Poţi avea un rezultat relevant al testului HIV la doar câteva zile de la infectarea cu  HIV

8. De la momentul infectării o persoana seropozitivă mai poate să trăiască între 5 și 10 ani.

9. HIV se poate transmite prin zgârieturi sau muscături

10. HIV se poate transmite de la mamă la făt

1090435_27063650

RASPUNSURI

1.  HIV nu se poate lua prin sărutADEVĂRAT

Saliva nu conține suficientă ”cantitate” de HIV ca să poată infecta o altă persoană. Ar fi nevoie de cateva găleți de salivă la un sărut pentru a exista risc de infectare. In plus, sărutul pe obraz, statul de vorbă, îmbrățișatul și chiar folosirea în comun a veselei și a toaletei cu persoane infectate cu HIV, nu expun persoanele sănătoase la absolut niciun risc de infectare.

2.  Trebuie să ai simptome de HIV că să poţi infecta pe altcineva FALS

Infecția cu HIV nu prezintă semne sau simptome. Cu toate acestea o persoană infectată HIV poate transmite virusul din momentul în care acesta este prezent în organism. De aceea, după o situație cu risc de infectare (de exemplu un contact sexual neprotejat), este foarte importantă testarea HIV.

3.  Dacă fata foloseşte pilule contraceptive nu există riscul de infecţie cu HIV – FALS

Prezervativul reprezintă singura metoda contraceptivă care te protejează împotriva infecției cu HIV, dar și a altor infecții cu transmitere sexuală.

4. Persoanele seropozitive nu au voie să lucreze în locuri unde se prepară mâncarea (ex. restaurant, cantină) pentru ca îi expun pe clienți riscului de infectare– FALS

HIV nu se transmite pe cale digestivă. Chiar dacă accidental înghițim sânge de la o persoană infectată, riscul de contaminare este zero, pentru ca virusul nu rezistă acidului clorhidric din sucul gastric secretat în stomac.

5. Persoanele seropozitive arată diferit în comparație cu ceilalți– FALS

HIV nu se vede! Majoritatea persoanelor care sunt infectate cu HIV arată perfect sănătoase. Nu trebuie să ţii seama de aspectul fizic atunci când evaluezi starea de sănătate a cuiva.

6. Dacă ai un coleg de clasă/muncă care este infectat cu HIV eşti expus/ă riscului de a te îmbolnăvi şi tuFALS

Pentru  ca riscul de infectare să existe este necesară prezența anumitor fluide care conțin virusul (sânge, plasmă, lichid vaginal, spermă) și de asemenea trebuie să existe o cale de intrare a virusului în organism (o rană deschisă), pielea reprezentând o barieră naturală împotriva virusului. Prin urmare, relațiile de muncă sau relațiile sociale cu o persoană seropozitivă (infectată HIV) nu prezintă un risc de infectare.

7. Poţi avea un rezultat relevant al testului HIV la doar câteva zile de la infectarea cu  HIVFALS

Testul HIV se poate face la minim două săptămâni din momentul în care consideri că ai fost într-o situație cu risc de infectare. Mai devreme, rezultatul testului va fi irelevant, deoarece testul detectează anticorpi, iar organismul uman are nevoie de timp pentru a dezvolta anticorpii specifici virusului HIV. Pentru a fi sigur de rezultatul testului, va trebui să repeți testarea la 3 luni, respectiv 6 luni.

8. De la momentul infectării o persoana seropozitivă mai poate să trăiască între 5 și 10 ani- FALS

In prezent, speranța de viată a unei persoane seropozitive aflată sub tratament este aceeași ca a unei persoane neinfectate.

9. HIV se poate transmite prin zgârieturi sau muscăturiFALS

Zgârieturile/ mușcăturile nu sunt metode de transmitere HIV. O zgârietură/ mușcătură nu conduce la un schimb de fluide corporale. Cu toate acestea pentru un confort suplimentar, vă puteți proteja cu mănuși pentru a preveni expunerea accidentală la sânge infectat.

10. HIV se poate transmite de la mamă la făt – ADEVĂRAT

O mamă seropozitivă își poate infecta copilul în timpul sarcinii, nașterii sau în timpul  alăptării. Riscul ca o femeie să transmită HIV copilului ei, poate fi însă semnificativ redus, dacă pe perioada sarcinii urmează un tratament special, nașterea se face prin cezariană și dacă nu alăptează la sân.

10 răspunsuri la “Adevarat sau Fals”

 1. ana spune:

  Va rog sa imi spuneti ,daca o persoana seropozitiva poate sa lucrede in invatamnt ca profesor ,ce prevede medicina munci in acest domeniu , trebuie informat inspectoratul scolar de aceasta boala , sau conducerea scolii , sau nu este nevoie de nici un fel de analize la angajare care sa arate daca ai sau nu infectie HIV ?

  • admin spune:

   Pentru angajarea ca profesor se cere un examen clinic general, iar medicul de medicina muncii trebuie anuntat. Nu este nevoie insa a se comunica diagnosticul si catre conducerea scolii.

 2. Laurentiu spune:

  Am fost ciupit cu dinți de testicul.pot lua HIV?

 3. Claudiu spune:

  Buna ziua, sunt un poc disperat dar incerc sa ma controlez, tocami am avut niște sintome specifice unei răceli plus ganglioni măriți sub barbie, am fost la urgente la spitalul universitar mi-au găsit licocite și trombocite mici, mi sau făcut multe analize printre care și testul hiv care a ieșit negativ, m-au trimis la hematologie și la alte examinări la Matei Bals la nici doua zile mi-au repetat testul hiv plus altele de care nici nu știam,mi-au spus de sifilis ei defapt, după care ma trezesc ca îmi spune ca testul a ieșit hiv pozitiv acum repetând cu Western blog pt confirmare, incerc fin răsputeri sa fiu optimist însă problema care este ca eu mai am și diabet insulina dependent și asta ma sperie cel mai mult dou boli cronice, eu ma tot gândesc cum e posibil la o zi diferența de cel negativ sa îmi iese pozitiv, puteți sa îmi Spune-ți o părere a dumneavoastră? Mulțumesc anticipat

  • admin spune:

   Buna ziua, E intr-adevar putin ciudat ca initial a iesit negativ testul apoi peste doua zile a iesit pozitiv. Exista o fereastra imunologica de cateva luni in care testul poate sa iasa negativ chiar daca exista virus in corp pentru ca testul cauta anticorpii, iar la un moment dat cand se formeaza anticorpii sa iasa pozitiv. Diagnosticarea se face abia dupa rezultatul testului Western Bolt. La Matei Bals sunt specialisti foarte buni si sigur vor identifica problema de sanatate pe care o aveti si veti primi cele mai bune ingrijiri. Din pacate mai mult decat sa asteptati rezultatul nu aveti ce sa faceti in acest moment. Si in situatia in care testul va iese pozitv tratamentele de acum sunt performate si daca sunteti aderent la tratament (ceea ce in situatia dvs cred ca va fi usor pentru ca aveti deja o rutina cu diabetul) nu ar trebui sa fie probleme. Puteti cere sa dicutati si cu un psiholog la spital daca este posibil.

 4. Daniel spune:

  Buna ziua, am fost foarte putin zgariat cu dinti pe capul penisului, exista posibilitatea de a fi infectat cu hiv/sida
  Va rog sa imi răspundă cineva

  • admin spune:

   Din simpla zgarietura nu se poate transmite. Daca dupa zgarietura ati intretinut sex neprotejat anal/vaginal exista un risc.

 5. Balan costina spune:

  Daca omor o plosnita care a supt sange infectat si ma murdaresc pe degete cu sange ma pot infecta ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.