Adevarat sau Fals

Pentru a verifica câte dintre lucrurile pe care le știi despre HIV sunt mit și câte sunt realitate, parcurge lista de mai jos și încearcă să formulezi un răspuns. În a doua parte a postării vei găsi și răspunsurile corecte.

1. HIV nu se poate lua prin sărut

2. Trebuie să ai simptome de HIV că să poţi infecta pe altcineva

3. Dacă fata foloseşte pilule contraceptive nu există riscul de infecţie cu HIV

4. Persoanele seropozitive nu au voie să lucreze în locuri unde se prepară mâncarea (ex. restaurant, cantină) pentru ca îi expun pe clienți riscului de infectare

5. Persoanele seropozitive arată diferit în comparație cu ceilalți

6. Dacă ai un coleg de clasă/muncă care este infectat cu HIV eşti expus/ă riscului de a te îmbolnăvi şi tu

7. Poţi avea un rezultat relevant al testului HIV la doar câteva zile de la infectarea cu  HIV

8. De la momentul infectării o persoana seropozitivă mai poate să trăiască între 5 și 10 ani.

9. HIV se poate transmite prin zgârieturi sau muscături

10. HIV se poate transmite de la mamă la făt

1090435_27063650

RASPUNSURI

1.  HIV nu se poate lua prin sărutADEVĂRAT

Saliva nu conține suficientă ”cantitate” de HIV ca să poată infecta o altă persoană. Ar fi nevoie de cateva găleți de salivă la un sărut pentru a exista risc de infectare. In plus, sărutul pe obraz, statul de vorbă, îmbrățișatul și chiar folosirea în comun a veselei și a toaletei cu persoane infectate cu HIV, nu expun persoanele sănătoase la absolut niciun risc de infectare.

2.  Trebuie să ai simptome de HIV că să poţi infecta pe altcineva FALS

Infecția cu HIV nu prezintă semne sau simptome. Cu toate acestea o persoană infectată HIV poate transmite virusul din momentul în care acesta este prezent în organism. De aceea, după o situație cu risc de infectare (de exemplu un contact sexual neprotejat), este foarte importantă testarea HIV.

3.  Dacă fata foloseşte pilule contraceptive nu există riscul de infecţie cu HIV – FALS

Prezervativul reprezintă singura metoda contraceptivă care te protejează împotriva infecției cu HIV, dar și a altor infecții cu transmitere sexuală.

4. Persoanele seropozitive nu au voie să lucreze în locuri unde se prepară mâncarea (ex. restaurant, cantină) pentru ca îi expun pe clienți riscului de infectare– FALS

HIV nu se transmite pe cale digestivă. Chiar dacă accidental înghițim sânge de la o persoană infectată, riscul de contaminare este zero, pentru ca virusul nu rezistă acidului clorhidric din sucul gastric secretat în stomac.

5. Persoanele seropozitive arată diferit în comparație cu ceilalți– FALS

HIV nu se vede! Majoritatea persoanelor care sunt infectate cu HIV arată perfect sănătoase. Nu trebuie să ţii seama de aspectul fizic atunci când evaluezi starea de sănătate a cuiva.

6. Dacă ai un coleg de clasă/muncă care este infectat cu HIV eşti expus/ă riscului de a te îmbolnăvi şi tuFALS

Pentru  ca riscul de infectare să existe este necesară prezența anumitor fluide care conțin virusul (sânge, plasmă, lichid vaginal, spermă) și de asemenea trebuie să existe o cale de intrare a virusului în organism (o rană deschisă), pielea reprezentând o barieră naturală împotriva virusului. Prin urmare, relațiile de muncă sau relațiile sociale cu o persoană seropozitivă (infectată HIV) nu prezintă un risc de infectare.

7. Poţi avea un rezultat relevant al testului HIV la doar câteva zile de la infectarea cu  HIVFALS

Testul HIV se poate face la minim două săptămâni din momentul în care consideri că ai fost într-o situație cu risc de infectare. Mai devreme, rezultatul testului va fi irelevant, deoarece testul detectează anticorpi, iar organismul uman are nevoie de timp pentru a dezvolta anticorpii specifici virusului HIV. Pentru a fi sigur de rezultatul testului, va trebui să repeți testarea la 3 luni, respectiv 6 luni.

8. De la momentul infectării o persoana seropozitivă mai poate să trăiască între 5 și 10 ani- FALS

In prezent, speranța de viată a unei persoane seropozitive aflată sub tratament este aceeași ca a unei persoane neinfectate.

9. HIV se poate transmite prin zgârieturi sau muscăturiFALS

Zgârieturile/ mușcăturile nu sunt metode de transmitere HIV. O zgârietură/ mușcătură nu conduce la un schimb de fluide corporale. Cu toate acestea pentru un confort suplimentar, vă puteți proteja cu mănuși pentru a preveni expunerea accidentală la sânge infectat.

10. HIV se poate transmite de la mamă la făt – ADEVĂRAT

O mamă seropozitivă își poate infecta copilul în timpul sarcinii, nașterii sau în timpul  alăptării. Riscul ca o femeie să transmită HIV copilului ei, poate fi însă semnificativ redus, dacă pe perioada sarcinii urmează un tratament special, nașterea se face prin cezariană și dacă nu alăptează la sân.

75 de răspunsuri la “Adevarat sau Fals”

 1. ana spune:

  Va rog sa imi spuneti ,daca o persoana seropozitiva poate sa lucrede in invatamnt ca profesor ,ce prevede medicina munci in acest domeniu , trebuie informat inspectoratul scolar de aceasta boala , sau conducerea scolii , sau nu este nevoie de nici un fel de analize la angajare care sa arate daca ai sau nu infectie HIV ?

  • admin spune:

   Pentru angajarea ca profesor se cere un examen clinic general, iar medicul de medicina muncii trebuie anuntat. Nu este nevoie insa a se comunica diagnosticul si catre conducerea scolii.

 2. Laurentiu spune:

  Am fost ciupit cu dinți de testicul.pot lua HIV?

 3. Claudiu spune:

  Buna ziua, sunt un poc disperat dar incerc sa ma controlez, tocami am avut niște sintome specifice unei răceli plus ganglioni măriți sub barbie, am fost la urgente la spitalul universitar mi-au găsit licocite și trombocite mici, mi sau făcut multe analize printre care și testul hiv care a ieșit negativ, m-au trimis la hematologie și la alte examinări la Matei Bals la nici doua zile mi-au repetat testul hiv plus altele de care nici nu știam,mi-au spus de sifilis ei defapt, după care ma trezesc ca îmi spune ca testul a ieșit hiv pozitiv acum repetând cu Western blog pt confirmare, incerc fin răsputeri sa fiu optimist însă problema care este ca eu mai am și diabet insulina dependent și asta ma sperie cel mai mult dou boli cronice, eu ma tot gândesc cum e posibil la o zi diferența de cel negativ sa îmi iese pozitiv, puteți sa îmi Spune-ți o părere a dumneavoastră? Mulțumesc anticipat

  • admin spune:

   Buna ziua, E intr-adevar putin ciudat ca initial a iesit negativ testul apoi peste doua zile a iesit pozitiv. Exista o fereastra imunologica de cateva luni in care testul poate sa iasa negativ chiar daca exista virus in corp pentru ca testul cauta anticorpii, iar la un moment dat cand se formeaza anticorpii sa iasa pozitiv. Diagnosticarea se face abia dupa rezultatul testului Western Bolt. La Matei Bals sunt specialisti foarte buni si sigur vor identifica problema de sanatate pe care o aveti si veti primi cele mai bune ingrijiri. Din pacate mai mult decat sa asteptati rezultatul nu aveti ce sa faceti in acest moment. Si in situatia in care testul va iese pozitv tratamentele de acum sunt performate si daca sunteti aderent la tratament (ceea ce in situatia dvs cred ca va fi usor pentru ca aveti deja o rutina cu diabetul) nu ar trebui sa fie probleme. Puteti cere sa dicutati si cu un psiholog la spital daca este posibil.

 4. Daniel spune:

  Buna ziua, am fost foarte putin zgariat cu dinti pe capul penisului, exista posibilitatea de a fi infectat cu hiv/sida
  Va rog sa imi răspundă cineva

  • admin spune:

   Din simpla zgarietura nu se poate transmite. Daca dupa zgarietura ati intretinut sex neprotejat anal/vaginal exista un risc.

 5. Balan costina spune:

  Daca omor o plosnita care a supt sange infectat si ma murdaresc pe degete cu sange ma pot infecta ?

 6. Larisa spune:

  Dacă m.am sărutat cu o persoana seropozitiva(un sărut prodund în care s.a făcut schimb de saliva) iar eu aveam o rana deschisa în cavitatea bucala, care este riscul?

 7. Kerekes András spune:

  Am făcut test , la bioinvest , și Mio ieșit de doua ori neconcludent , oare am boala ?

 8. vasilescu spune:

  Intr un an de la expunere am facut 10 teste ac/ag hiv negative
  La 4 ani de la incident inca am ganglioni inflamati gat…cap….subrat..mancarimi genitale….dureri articulatii si muschi gura f uscata
  Am efectual la 45 zile testele pt celelalte BTS si la 3..6 ..10 12 luni sifilis si hepatitele b si ce-toate negative
  Oare sunt infectat si corpul meu nu a reusit sa faca anticorpi pana la 1 an?

  • admin spune:

   Nu sunteti infectat cu nimic, e anxietatea dvs. cu privire la starea de sanatate. Discutati cu medicul de familie legat de simptomele dvs. sa nu fie alta afectiune.

 9. Dumitru spune:

  Buna ziua am facut sex protejat cu o persoana ,cind am scos prezervativu am observat ca e de singe ,exista risc ?

 10. Bogdan B. spune:

  Am o întrebare , două:
  O ploșniță care a supt de la un infectat HIV moare?! Dacă trăiește se hrănește de la alt om , îl poate infecta?! De câte ori pe zi se hrănește ori atacă o ploșniță, se știe că și ele transmit anumite boli, posibil HIV?! Știu eu un loc unde toate astea se pot întâmpla fără probleme!

  • admin spune:

   HIV-ul supravietuieste doar in organismul uman. Plosnita nu pateste nimic, nu poate transmite daca se hraneste de la o persoana cu HIV si dupa se hraneste de la o persoana fara HIV. La fel si cu tantarii.

 11. Cezar spune:

  Am și eu o întrebare am făcut greșeală să apelez la sex cu o prostituata dar am făcut protejat oral și normal dar după câteva ore am observat ca pe deget la cuticule aveam o zgarietura e posibil să mă fi infectat dacă am pus mana pe prezervativ după ce a fost însuntrul vaginului?

  • admin spune:

   În situația descrisă de dvs. riscul pare să fie foarte mic. Riscul ar exista numai în situația în care zgârietura despre care dvs, vorbiți era o rană deschisă, iar un lichid posibil infectant ar fi ajuns în acestă tăietură. Ceea ce pare foarte puțin posibil. Totuși pentru liniștea dvs., mai ales dacă nu ați făcut un test HIV în ultima vreme puteți face unul la aproximativ 3 luni de la momentul incidentului.

 12. Barbu spune:

  Am avut 3 raporturi sexuale , oral , cu o persoana infectata cu hiv , din ce am aflat ar fi luat virusul anyl acesta in vara , raporturile sexuale le-am avut in februarie 2021 , aprilie 2022 si 1 noiembrie acum , primele 2 neprotejate , ultimul am folosit prezervativ de la inceput la sfarsit , persoana a decedat in 24 noiembrie de Candidoza , asa mi sa spus , am facut un test hiv , selftest , sange din deget , si a iesit negativ , ce sanse am sa fiu oozitiv?

  • admin spune:

   In situatia descrisa de dvs. este foarte greu sa se evalueze un risc. In cazul sexului oral riscul este mic, dar nu 0. Ca sa existe risc de infectare este nevoie sa se indeplineasca urmatoarea conditie; sa exista o cale de intrare si un lichid posibil infectat. Pentru linistea dvs. puteti sa mai faceti un test la 3 luni din momentul incidentului.

 13. Gheorghe spune:

  Am facut introdus un deget in vaginul unei fete si ii pornea ciclul. Eu aveam o mica taietura de cateva zile la deget. Daca ar fi pozitiva hiv, aveam riscul sa ma infectez? Se cicatrizase deja rana suficient pentru a fi protejat?

  • admin spune:

   In situatia descrisa de dvs. este foarte greu sa se evalueze un risc. Ca sa existe risc de infectare este nevoie sa se indeplineasca urmatoarea conditie: sa existe o cale de intrare si un lichid posibil infectat. Nu avem cum sa stim daca fata avea HIV sau daca rana se cicatrizase suficient.

 14. Alexa spune:

  buna ziua! am facut sex oral neprotejat cu o persoana infectata cu hiv, dar care urmeaza tratament pentru virus.
  care este riscul de a-l lua?

  • admin spune:

   Buna ziua. In cazul sexului oral riscul este mic, dar nu 0. Prin urmare este recomandat ca la 3 luni de la momentul incidentului sa faceti un test HIV pentru linistea dvs. Odată ce încărcătura virală a persoanei infectate a fost nedetectabilă timp de șase luni, nu poate transmite HIV prin sex, atâta timp cât își continuă tratamentele HIV și rămâne nedetectabilă.

 15. Stefy spune:

  Bună,mie pe adeverinta fie pentru scoala sau curs doctorul de familie trece bola care o am.Nu mi se pare corect ca atunci când dau adeverința sa vadă cei din birou ,diriginte etc. Eu am început un curs de manichiura (curs acreditat scump)acum pe adeverință de la med. de familie cum am precizat mai sus scrie mare HIV dar NEDETECTABIL. Nu ma mai primesc la curs și am optat sa am modele ca nu cumva să folosesc pe mine instrumentele.Nici asa nu ma primesc.Ce ma sperie este adeverinta …..

  • admin spune:

   Buna ziua. In principiu medicul de familie nu ar trebui sa treaca diagnosticul pe adeverinta, dar multi medici o fac pentru ca pe adeverinta este o rubrica speciala “suferind de”. Pentru cursul de manichiura era cam obligat sa scrie sau organizatorii cursului trebuiau sa va faca testul HIV. Asta nu inseamna ca nu puteati participa la curs, deci ii puteti acuza pe organizatori de discriminare. Daca vreti sa mergeti in directia aceasta, va rugam sa ne sunati.

 16. Alessia spune:

  Buna .. Am avut cu partenerul meu relații intime, eu fiind nedetectabila de foarte mulți ani tratament respectat si Nr de copii/ml la viremie este de 0-8,89! In Februarie a fost făcut …
  Sa mai întâmplat sa aibe contact cu sângele la final de menstruație .. Am citit multe articole in care spune ca nu poate fi transmisibil atat timp cât sunt nedetectabila si încărcătura virală e așa mica.. Adevărat?
  Mulțumesc

  • admin spune:

   Buna ziua! Odată ce încărcătura virală a fost nedetectabilă timp de șase luni, nu puteți transmite HIV prin sex, atâta timp cât continuați să vă luați tratamentele HIV și rămâneți nedetectabilă.

 17. Alessia spune:

  Sunt nedetectabila de mulți ani, mai bine de 15 ani.. (virusul îl am de micuța 😔).. Controale la spitalul de infecțioase fac tot la 3-6 luni… Sunt nedetecabila de foarte mult ani , cu tratatment luat in permanenta ..
  M-am stresat pt ca soțul făcuse o infectie urinara si mai apoi puroi in gât, ambele deodata, febra mare etc.. M-am panicat ca probabil sa întâmplat totuși.. A făcut un test generația 4 a sinevo.. Negativ… Mai apoi a ajuns la spital din cauza ca febra persista, La infecțioase la internat direct pt ca avea gâtul plin de puroi si inflamat …. I sau făcut toate testele inclusiv cel de HIV si era negativ.. A primit antibiotic de 3 ori pe zi intravenos.. Si acum este bine.. Doar ca atunci ca d citesti atatea oe internet te ia cu panica 😭, si parca toate simptomele erau legate de HIV , dureri de cap continuu mai ales noaptea foarte accentuate … Deși eram convjnsa ca nu avea cum mai ales ca suntem de ceva ani impreuna..
  Si eu cu toate analizele la zi si nedetectabila .. Dar am pus totul pe frica contactului cu sângele (puțin) , de la finalul menstruației..
  Si azi ia ieșit pe spate doua besicute de zona zoster… (a mai avut in trecut)
  Dar el e genul de om pt care stresul e la ordinea zilei… îl afecteaza absolut orice si se stresează foarte tare pt orice … Probabil ia slăbit imunitatea pe baza de stres, el oricum e mai sensibil de fel .. Dar e prima data când a făcut așa urat..

  • admin spune:

   Buna ziua! Nu ar trebui sa fie nici o problema daca sunteti nedetectabila, nu s-a descoperit nici un caz de persoana nedetectabila care sa fi transmis virusul. Testele sunt relevante. Pentru linistea dvs. sotul poate repeta testul la 3 luni pentru a trece perioada de fereastra imunologica. E posibil ca sotul sa aiba alta afectiune pe care trebuie sa si-o investigheze.

 18. Eliza spune:

  Am avut un raport sexual neprotejat
  Dupa 4 săptămâni am făcut testul HIV 1 și HIV 2(ac + Ag p 24) care este negativ
  Mai trebuie repetat?

  • admin spune:

   Buna ziua, in mod normal testul este concludent, dar pentru siguranta dvs. puteti sa il repetati la 3 luni de la data posibilei infectari.

 19. Vasile spune:

  Buna ziua. Am fost zgâriat la gât cu unghia si mușcat de mana de un om ce abia ieșise din închisoare,parează fii boschetar. M ar putea infecta dacă el s a scărpinat la o rana de a lui scurt timp înainte?

 20. Catalin spune:

  Bună ziua,
  Am o întrebare, sunt sub tratament din anul 2011, am diagnosticul HIV-b1, repetând analizele anual, în anul 2023 mi-au ieșit rezultate detectabil cu o valoare de 53, deși tratamentul nu este întrerupt.
  De ce îmi apare detectabil ținând cont ca iau tratamentul zilnic și fără întrerupere?
  Mulțumesc.

  • admin spune:

   Buna ziua! Virusul poate dezvolta rezistenta la unele medicamente, de aceea trebuie discutat cu medicul si schimbata schema de tratament, daca nu se revine la nedetectabil.

 21. Maria spune:

  Buna ziua! Daca in urma sexului oral am inghitit lichidul seminal, este posibil sa iau hiv?

  • admin spune:

   Buna ziua! Se poate transmite virusul, in situatia dumneavoastra, daca partenerul sexual are virusul. Ca sa existe risc de infectare este nevoie sa se indeplineasca urmatoarea conditie: sa existe o cale de intrare si un lichid posibil infectat. Totuși pentru liniștea dvs., mai ales dacă nu ați făcut un test HIV în ultima vreme puteți face unul la aproximativ 3 luni de la momentul incidentului.

 22. Ana spune:

  Buna ziua!De doua luni sunt foarte speriată..totul a început cu un ganglion inflamat la mandibulă (cauza maseaua de minte)apoi am început să simt ganglionii inflamati și durerosi și în zona axilelor,apoi inghinală.In luna august am avut herpes simplex,am luat tratament,dar se pare că de atunci corpul meu are o suferință..hemoleucogramă este buna,am făcut și o ecografie abdominala,ganglionii sunt in parametrii normali.Ametesc de o lună,dar alte simptome nu am,in afara de ganglionii durerosi.Am avut extracție de masea acum doua zile,acum s-a inflamat și ganglionul pe partea dreapta și mă dor..O iau razna..aștept să fac testul,însă stiu că dacă iese pozitiv nu voi putea sa trăiesc cu aceasta idee.multumesc frumos, Sanatate multă!

  • admin spune:

   Este bine ca faceti testul HIV, dar ar fi bine sa mergeti la un medic infectionist. Nu numai HIV-ul este infectie, sunt multe infectii care pot da astfel de reactii. Iar daca este totusi HIV, exista tratament, exista o viata normala in care veti lua o pastila pe zi, veti trai la fel de mult, veti putea avea copii si veti putea iubi. Sub tratament virusul nu se transmite.

 23. Admin spune:

  Buna ziua
  Sunt HIV pozitiv de aproape 3 ani.
  Întrebarea mea este:medicul de familie este obligat să îmi treacă pe adeverința de angajare HIV pozitiv?sunt nedetectabil de 2 ani jumate, tratamentul îl respect.

  • admin spune:

   Buna ziua! Este o situatie complicata cu medicul de familie, sunt locuri de munca unde ar trebui sa scrie pentru ca sunt niste limitari pentru persoanele care traiesc cu HIV, sunt locuri de munca unde nu e cazul. Ideal ar fi sa nu scrie, insa unii aleg sa scrie indiferent de locul de munca. Problema este unde ajunge acea adeverinta, ca daca o duceti doar la medicul de medicina muncii, el ar trebui sa tina confidential, daca o duceti insa la secretara patronului, e o mare problema. Vorbiti foarte frumos si sincer cu medicul si rugati-l sa nu va scrie.

 24. Admin spune:

  Alocația de hrana se găsește în adeverința de la ANAF?

  • admin spune:

   Buna ziua! Alocatia de hrana nu este un venit, nu ar trebui sa fie luat in calcul la alte drepturi. In teorie nu ar trebui sa se regaseasca in adeverinta de la ANAF, dar nu stim cu siguranta. Puteti merge pentru a cere adeverinta si sa verificati.

 25. Cristina spune:

  Exista posibilitatea de infectare daca m-am zgariat intr-o sarma unde s-a zgariat si o alta persoana?
  Va multumesc !

  • admin spune:

   Buna ziua! In situatia descrisa de dvs. este foarte greu sa se evalueze un risc. Riscul pare sa fie mic. Ca sa existe risc de infectare este nevoie sa se indeplineasca urmatoarea conditie: sa existe o cale de intrare si un lichid posibil infectat. Totuși pentru liniștea dvs., mai ales dacă nu ați făcut un test HIV în ultima vreme puteți face unul la aproximativ 3 luni de la momentul incidentului.

 26. Cristi spune:

  Bună ziua am fost sa ma tund la frizerie și ma fost ciupit puțin cu masina de tuns în zona urechi a curs puțin de sânge,sunt șanse sa ma îmbolnăvesc cu HIV?

  • admin spune:

   Buna ziua! In situatia descrisa de dvs. este greu sa se evalueze un risc, dar riscul pare sa fie unul foarte mic.

 27. Dan spune:

  Dacă testul de generația a IV-a a ieșit negativ la patru săptămâni de la posibila infectare, pot sa fiu liniștit.

  • admin spune:

   Buna ziua! Da, testul de generatia a4-a este concludent dupa 4 saptamani de la data posibilei infectari.

 28. Andrei spune:

  Buna ziua! M-am pupat cu o persoana si avea o mica rana pe buza. Dupa aceea am observat ca imi era si mie putin crapata buza si aveam o rana. Exista riscul de a fi luat hiv?

  • Moderator 1 spune:

   Riscul e foarte mic, dar daca ranile erau sangerande si s-au suprapus, exista o cale teoretica de transfer al virusului. Pentru linistea dv, faceti un test HIV.

 29. Robert spune:

  Bună ziua,daca ai ulcer gastric (rana în stomac)si accidental inghiti sange infectat cu virusul Hiv exista riscul sa iei virusul?

  • Moderator 1 spune:

   Teoretic acidul din stomac distruge virusul HIV. Banuiesc ca e o cantitate foarte mica de sange. Ce e mai important este ca pana in stomac sangele e in cavitatea bucala si pe esofag, exista un risc de infectare. Asa ca va recomandam un test HIV, repetat apoi la 3 luni, pentru a fi sigur ca e totul ok.

 30. Costi spune:

  Buna ziua. Am avut contact oral neprotejat, si sex normal protejat, acum 33 de zile cu o fata, si 15 sile cu o alta, astazi am luat rezultatul negativ de la regina maria test de gen a 4a Ag+Ac Hiv 1/2, analizele de sange restul au iesit foarte bune. Am fost si la doi doctori de specialitate sa cer pareri si mi s-a spus ca nu este vorba de hiv. Considerati ca testul este concludent/relevant dat fiind aceste perioada de la cele doua acte? (33 zile si 15)

  • Moderator 1 spune:

   E concludent. Pentru linistea dv repetati-l peste vreo 3 luni, sa va linistiti temerile. Iar pe viitor se recomanda evitarea situatiilor la risc.

 31. Cristina spune:

  Bună ziua! Din păcate, logodnicul meu, este infectat cu HIV/SIDA încă din copilărie, mai precis de la vârsta de 3 anișori. Țin să menționez faptul că această informație nu m-a afectat, dimpotrivă m-a ambiționat să lupt pentru toate drepturile persoanelor infectate cu acest virus. Doresc prin acest comentariu să conturez o realitate dureroasă cu privire la integrarea persoanelor de acest tip în societate, așa că în rândurile de mai jos vă voi povestii o ”mică întâmplare” discriminatorie.
  Logodnicul meu are probleme de auz, de aceea el este protezat cu un aparat auditiv, iar acesta necesită periodic schimbarea unui component numit ”olivă”,care reprezintă partea ce se introduce în ureche.Pentru această componentă este nevoie de crearea unui mulaj într-un centru specializat.Totodată, doresc să menționez și faptul că acestă firmă are sucursale în toată țara pe fiecare județ în parte( deci este renumită).
  După crearea mulajului, acesta se trimite la București unde se fabrică oliva.La câteva săptămâni distanță, după primirea olivei , în pachet se primește și mulajul după care oliva a fost creată. Pe acest mulaj a fost inscripționat ”HIV” ( mesaj trimis pe mulaj de către ”doamna” acustician.)
  Eu nu știam că acest virus se poate transmite printr-un mulaj al urechii. De aceea, mi-aș dori să aflu dacă este normal așa ceva, în contextul în care, acusticianul nu intră în contact direct cu virusul prin nicio formă.
  Aceștia au aflat această informație, cand partenerul meu a dorit un aparat auditiv, dar era prea costisitor, așa că a avut nevoie de o decontare de la C.N.A.S, unde a fost nevoie de certificatul de handicap, pe care nu este scris diagnosticul, ci doar codul de boală.
  Doresc, prin binevoința dvs, să îmi ”elucidați” acest ”mister”, deoarece este foarte dureros ca într-o societate evoluată din multe puncte de vedere, încă să ne fie frică de orice, luând niște măsuri aberante care pot îngrădii libertatea unui individ în societate, punându-l la colț de fiecare dată.
  Mai mult decât atât, logodnicul meu este NEDETECTABIL/NETRANSMISIBIL de mai bine de 15 ani, deci nu poate transmite acest virus prin nicio formă, MAI ALES PRIN URECHI, dar din păcate acest lucru nu a fost inscripționat pe mulaj.
  Vă mulțumesc din suflet pentru atenția acordată!

  • Moderator 1 spune:

   Am discutat deja cu dv, astept sa imi spuneti cum vreti sa procedam cu firma care produce dispozitivul.

 32. Maria spune:

  Buna ziua. Am luat tratament pentru imunitate 6 pastile/zi timp de 30 zile. Exista posibilitatea ca acest tratament sa determine o reactivitate scăzută ( 1%) la virusul HIV ?
  Înainte de tratament mi am făcut analizele si au ieșit negative !

  • Moderator 1 spune:

   Vorbiti cu un medic infectionist sau refaceti testul peste o perioada, pentru a va linisti.

 33. Costi spune:

  Buna ziua, am beneficiat de sex oral neprotejat din partea unei escorte, timp de cateva minute, la aproximativ o saptamana am avut febra 39 si un fel de iritatie de piele (pielea era rosiatica) (mentionez ca, cu 2-3 zile inainte de febra, am fost un week la munte unde am stat intr-un ciubar iar afara erau -5 grade).

  Am efectuat teste de generatia a 4a la regina maria si synevo, ag+ac hiv duo / hiv combi la 15 zile, la 18, si la 35 de zile, toate fiind negative.

  Nu sunt inca convins daca respectivele simptome au fost de raceala datorate frigului sau simptome hiv, insa testele au fost negative dupa 35 zile.

  Doresc sa va intreb daca considerati testele concludente.

  De asemenea, as dori sa va intreb ipotetic, daca simptomele ar fi fost din cauza HIV, as fi iesit pozitiv la testele ce au urmat? Cu Anticorpi sau Antigen dupa cele 35 de zile? La ultimul test rezultatul a fost negativ cu index 0,26 < 1

  Multumesc frumos pentru timp si raspuns!

 34. Costi spune:

  Mentionez ca in ziua 35 de la data expunerii, am facut testul dimineata la ambele clinici Synevo si Regina Maria, ambele fiind negative.

 35. Marian spune:

  Buna ziua! In urma cu 2 saptamani am avut o interactiune cu o persoana ce sufera de SIDA. Aceasta a folosit un pix, dupa cateva secunde am pus mana dreapta pe acelasi pix. Am observat ca avea niste mici zgarieturi cu sange pe mana cu care a scris. Dupa ce am folosit pixul, am observat ca si eu aveam 2 mici zgarieturi pe palma stanga, cu putin sange. Am dat cu dezinfectant pe palme dupa cateva minute. Exista vreun risc sa fi luat de pe pix virusul, iar in combinatie cu dezinfectantul sa intre prin zgarieturile respective? Acum am racit si ma gandesc sa nu fie din cauza virusului, ca a slabit sistemul iminitar. Va multumesc!

  • admin spune:

   Sansele sunt extrem de mici, sunt doar teoretice. Nu asa se transmite HIV, in plus, daca stia ca are HIV e in tratament, tratamentul functioneaza, virusul devine nedetectabil de aparate si astfel nu se mai transmite. Pentru linistire completa, peste o luna faceti-va un test HIV de generatia a 4-a, insa stati linistit oricum.

 36. Marian spune:

  Am înțeles. Vă mulțumesc!

 37. Claudiu Viliman spune:

  Dacă am înghițit sânge infectat din greșeală, am făcut test după trei săptămâni, am ieșit negativ, există vreun ghinion, să mă fi infectat?

  • admin spune:

   Cum ati reusit sa inghititi sange infectat? E greu de spus daca se produce infectarea asa. Daca sangele era proaspat, teoretic in gura si pe esofag el poate intra in organism si produce infectarea. Depinde de viremie, de cantitate, de multi alti factori. In stomac el e distrus de sucul gastric. Pentru siguranta, va recomandam sa va mai testati peste 3 luni.

 38. Marian spune:

  Bună ziua lucrez la un cabinet stomatologic și am avut o interacțiune cu o pacientă diagnosticată cu HIV , în urma manevrelor am fost puțin înțepată cu seringa folosită pentru anestezie . Pacienta este diagnosticată de mult timp își urmează tratamentul a născut și un copil care nu a fost infectat.
  Sunt șanse de infectare. Mulțumesc frumos.

  • admin spune:

   Acesta este un accident profesional, daca anuntati imediat si mergeati la infectioase puteati sa primiti tratament preventiv timp de o luna. Eu cred ca riscul este foarte mic, insa va trebui sa urmati protocolul de testare sa fiti sigura ca nimic nu s-a intamplat. Daca isi ia tratamentul, sunt sanse foarte mari sa fie nedetectabila si sa transmita foarte greu virusul. Studiile au aratat ca pe cale sexuala nu transmite HIV o persoana nedetectabila, prin intepatura nu exista studii, dar prin analogie se poate deduce cel putin ca transmite foarte greu. Insa nimeni nu va va spune ca nu exista nicio sansa de infectare, insa eu sunt convins ca va fi bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.