Accesul necondiţionat la tratament este esenţial pentru creşterea calităţii vieţii persoanelor seropozitive!

Comunicat de presa

Giurgiu, 18 august 2011

UNOPA: ,,Accesul necondiţionat la tratament este esenţial pentru creşterea calităţii vieţii persoanelor seropozitive!”

Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) continuă proiectul ,,Ia-ţi tratamentul! Bucură-te de viaţă!”, inaugurat în decembrie 2009. Proiectul are ca scop facilitarea comunicării dintre pacienţii seropozitivi, medici, psihologi şi asociaţii de profil.

Cea de-a VII-a întâlnire, cu pacienţii seropozitivi,are loc la Giurgiu, astăzi, 18 august. Temele abordate în cadrul întâlnirii moderate de d-l Iulian Petre, director executiv UNOPA, includ terapia infecţiei cu HIV, accesul la tratament, creşterea calităţii vieţii, prevenirea transmiterii HIV de la mamă la făt, egalitatea de şanse, integrarea în comunitate, protecţia socială şi oportunităţile de angajare.

,,La Giurgiu am programat cea de-a VII-a întâlnire dedicată importanţei tratamentului ca element cheie pentru creşterea calităţii vieţii persoanelor seropozitive. Aproximativ 50 de pacienţi vor participa la un dialog deschis, putând adresa întrebări medicului, psihologului şi reprezentanţilor asociaţiilor de pacienţi”, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

În prezent, terapia medicamentoasă oferă persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA  șansa unei vieți normale, condiţia esenţială fiind administrarea tratamentului prescris de medic, fără întreruperi. Respectarea schemei terapeutice și accesul neîntrerupt la tratament sunt elementele cheie pentru creşterea speranţei de viaţă.

Întâlnirea de la Giurgiu este organizată în parteneriat cu  Asociația „Viață și Speranță 2003” din Giurgiu, partener local UNOPA,  cu sprijinul Spitalului de Boli Infecțioase Singureni și al Direcției de Sănătate Publică Giurgiu.

,,Proiectul are la bază nevoia pacienţilor de a avea acces, pe lângă tratament, la consiliere medicală şi psihologică. Pornind de la această nevoie organizăm întâlnirile alături de medici, psihologi şi reprezentanţi ai asociaţiilor.Tratamentul pentru HIV/SIDA este unul complex, de lungă durată, care poate duce la momente de descurajare, momente în care pacientul are nevoie de suport. Practic, noi aducem într-un spaţiu comun acele persoane extrem de importante în viaţa pacienţilor”, a adăugat Iulian Petre.

 

 

Tratamentul în cazul HIV/SIDA reprezentă un angajament pe termen lung, în care succesul este dat de colaborarea dintre pacient, medic, psiholog, familie, prieteni şi comunitate.

 

***

Despre Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA):

Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) este singura federaţie neguvernamentală din România formată din organizaţii ale persoanelor afectate de HIV/SIDA, axată pe advocacy pentru promovarea şi apărarea drepturilor persoanelor infectate şi afectate de HIV/SIDA din România. Din iunie 2000 şi până în prezent, UNOPA a apărat şi promovat drepturile a mii de copii, tineri şi adulţi infectaţi HIV sau bolnavi SIDA, precum şi drepturile familiilor lor: acces la tratament antiretroviral continuu, gratuit şi nediscriminatoriu; acces egal la servicii şi îngrijiri medicale; dreptul la o protecţie socială adecvată nevoilor persoanelor infectate/afectate de HIV/SIDA şi la un suport psiho-social adecvat; dreptul la nediscriminare şi incluziune social; dreptul la educaţie şi integrare socio-profesională.

Eveniment realizat în cadrul proiectului „Ia-ţi tratamentul! Bucură-te de viaţă!” derulat de UNOPA cu sprijinul Bristol Myers Squibb si Roche.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.