Ce înseamnă SAFER SEX?

Să fii “cool” nu înseamnă să faci lucrurile doar pentru că toată lumea le face, să fii teribilist, să te arunci cu “capul” înainte, fără să te gândeşti la consecinţe. Să fii “cool” poate la fel de bine să însemne să fii tu aşa cum eşti, să fii informat, să ai grijă de sănătatea ta şi a celor din jur.

Este adevărat însă că viaţa sexuală joacă un rol important. Dar viaţa sexuală nu este un parc de distracţii, nu este doar aventură sau “senzaţii tari”. Viaţa sexuală este un lucru cât se poate de serios, iar urmările ei îţi pot influenţa viitorul, atât pozitiv cât şi negativ.

În momentul în care intri într-o relaţie sexuală trebuie să ai în vedere atât istoricul tău sexual cât şi al partenerului. În ceea ce priveşte istoricul tău sexual trebuie să ai în vedere 2 aspecte: ceea ce ţine în mod direct de tine (câţi parteneri ai avut, la câte situaţii de risc te-ai expus şi în ce condiţii, dacă ai făcut analize medicale la începutul fiecărei relaţii sexuale neportejate sau nu, etc), pe de altă parte trebuie să iei în calcul că în spatele foştilor parteneri sexuali pe care i-ai avut stă un istoric sexual propriu, cu alţi parteneri, alte comportamente. Acelaşi istoric trebuie sa îl ai în vedere şi în ceea ce priveşte actualul partener sexual.

Responsabilitatea individuală se referă la înţelegerea şi conştientizarea propriei sexualităţi şi a dezvoltării sexuale, respectul de sine şi pentru partener, recunoaşterea şi toleranţa faţă de diversitatea de valori sexuale în cadrul comunităţii.

Comportament responsabil în sexualitate în contextul prevenirii HIV/SIDA implică asumarea unui comportament de tip SAFER SEX! (SEX MAI SIGUR)

Prin safer sex definim totalitatea comportamentelor individuale sau combinate care reduc semnificativ, către zero, riscul de infectare cu HIV şi cu majoritatea ITS-urilor.

S – Sex protejat prin folosirea prezervativului la fiecare contact sexual, de orice tip ar fi acesta

A – Abstinenţa (lipsa contactului sexual).

F– Fidelitatea între parteneri, cu testare.

E– Evitarea relaţiilor sexuale întâmplătoare şi limitarea numărului de parteneri

R– Realizarea activităţilor sexuale fără penetrare

794565_99869883

Mai ales când de afli la începutul unei relaţii poate fi dificil să discuţi cu partenerul/partenera despre prezervativ, dar n-ar trebui să laşi timiditatea sau jena să aleagă pentru sănătatea ta.

Dacă partenerul/partenera nu va fi de acord de prima dată când îi propui, iată câteva idei despre cum ar putea decurge argumentaţia:

Motiv Răspuns
Nu ai încredere în mine? Nu e vorba de neîncredere, dar oamenii pot avea o boală cu transmitere sexuală fără să ştie.
N-o să fie la fel de bine cu prezervativ. Eu m-aş simţi mai relaxat(ă) şi te-aş face şi pe tine să te simţi mai bine.
Nu am prezervativ la mine. Eu am.
Mi-e teamă să-i spun să folosească prezervativ, o să creadă că nu am încredere în el. Dacă te temi să-l întrebi, probabil că într-adevăr nu ai încredere.
Folosesc pilule, n-am nevoie de prezervativ. Aş vrea să-l folosim totuşi, ne poate proteja de infecţii pe care le-am putea ignora.
Cred că nu mă iubeşti cu adevărat. Ba da, dar nu-mi risc viitorul, ca să-ţi dovedesc.
O să mă retrag înainte de a ejacula. O fată poate rămâne gravidă sau se poate infecta şi de la lichidul pre-ejaculator.
Numai o dată.   O dată poate fi de ajuns.





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.