1 Decembrie 2011 – Ziua Mondiala HIV/SIDA

Ziua Mondială HIV/SIDA – moment de conştientizare a impactului major pe care infecţia HIV o are în comunitate şi asupra persoanelor seropozitive

Începând din anul 1988, pe data de 1 decembrie, se sărbătoreşte la nivel modial Ziua Mondială HIV/SIDA. Pentru UNOPA şi organizaţiile membre a devenit o tradiţie să organizeze in această perioadă activităţi de informare şi educare a comunităţii cu privire la infecţia HIV, menite să conştientizeze în rândul populaţiei că este datoria fiecăruia dintre noi să fim responsabili, să ne protejăm pe noi şi pe cei apropiaţi. Totodată în această zi ne aducem aminte şi de cei care au pierdut bătălia cu HIV şi nu mai sunt alături de noi.
În 20 de judeţe, cu ajutorul asociaţiilor membre ale federaţiei,  UNOPA derulează în această periodă campanii de educare a comunităţii cu privire la căile de transmitere şi de prevenire a infecţiei HIV, drepturile persoanelor seropozitive, combaterea stigmatizării şi discriminarii. Totodată sunt organizate mese rotunde cu autorităţile locale şi mass media, pentru a readuce în atenţia publică problemele cu care persoanele seropozitive se confruntă. Tot în această perioda UNOPA a demarat campania “Ia-mă de mână! Arată că îţi pasă!”, o campanie online destinată întregii comunităţi, în special tinerilor. Prin intermediul site-ului http://www.iamademana.ro/ populaţia poate adreseze mesaje de sustinere adresate persoanelor seropozitive care se luptă cu virusul zi de zi.
“În aceste momente în care în întreaga lume se vorbeşte despre infectia cu HIV, persoanele seropozitive din România se gândesc în primul rand la tratamentul necesar în fiecare zi. Întreruperile repetate ale accesului la tratament din ultimii doi ani au umplut de îngrijorare toate persoanele seropozitive, pentru că viaţa lor depinde de tratament. Sperăm că în anul 2012 autorităţile vor pune în aplicare acele măsuri  necesare pentru a asigura tratamentul antiretroviral fără întreruperi” ne-a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.
În prezent, terapia medicamentoasă oferă persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA șansa unei vieți normale, condiţia esenţială fiind administrarea tratamentului prescris de medic, fără întreruperi. Respectarea schemei terapeutice și accesul neîntrerupt la tratament sunt elementele cheie pentru creşterea speranţei de viaţă.

Biroul de Presă UNOPA





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.