1 Decembrie 2010 – Ziua Mondială Anti SIDA

De 22 de ani,  în data de 1 Decembrie este marcată internaţional lupta cu virusul HIV, solidaritatea cu persoanele seropozitive şi se face un apel la continuarea efortului de combatere a virusului, prin finanţarea programelor de prevenire şi tratament.
Deşi în România această zi coincide cu o zi mult mai importantă pentru aceasta ţară, Ziua Naţionala, a devenit o tradiţie marcarea ei prin diferite activităţi şi evenimente care să ajute oamenii să conştientizeze că virusul HIV există, că multe persoane din jurul nostru sunt afectate de acest virus şi că trebuie să depunem un efort cu toţii pentru a preveni răspândirea virusului.
UNOPA continuă şi în acest an tradiţia organizării unei Campanii Naţionale cu această ocazie, prin implicarea asociaţiilor de persoane seropozitive din 20 de judeţe ale ţării. Campania se desfăşoară sub titlul deja consacrat „Deschide-ti Inima!” şi are anul acesta ca subslogan „UNOPA – 10 ani de luptă pentru drepturile persoanelor seropozitive din România”, ocazionat de împlinirea a 10 ani de activitate a federaţiei. Activităţile desfăşurate de asociaţiile membre ale federaţiei cuprind mese rotunde cu autorităţile, presa şi societatea civilă de la nivel local, evenimente de comemorare a victimelor HIV/SIDA, acţiuni de informare şi educare a populaţiei cu privire la HIV/SIDA, căile de transmitere şi metodele de protecţie. Judeţele în care se desfăşoară campania sunt: Botoşani, Suceava, Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău, Galaţi, Brăila, Constanţa, Prahova, Giurgiu, Caraş Severin, Timişoara, Arad, Hunedoara, Sibiu, Mureş, Cluj, Braşov.
În Bucureşti UNOPA organizează cu această ocazie o expoziţie de artă şi creaţie cu lucrări realizate de artişti seropozitivi, la Sala de Expoziţii a Facultăţii de Arhitectură din Bucureşti. Evenimentul va avea vernisajul în data de 6 decembrie, ora 17.00, iar expoziţia va rămâne deschisă până pe data de 12 decembrie.
„Din păcate evenimentele pe care le organizăm în acest an sunt umbrite de o criză gravă înregistrată în mai multe judeţe, unde pacienţii seropozitivi nu au acces la medicamente şi sunt nevoiţi să întrerupă tratamentul. Iaşi, Suceava, Brăila sunt numai câteva exemple de judeţe unde sunt pacienţi care se gândesc la moarte. Lipsa tratamentului asta înseamnă, condamnare la moarte, pierderea şansei multor ani din viaţă, viaţă care ar putea să fie una aproape normală dacă statul român nu şi-ar condamna bolnavii la moarte. Vorbim aici de tineri, care se luptă de 20 de ani cu boala, infectaţi încă din primele clipe ale vieţii în perioada 1988 – 1990, condamnaţi definitiv în 2010. Nu putem accepta nici un fel de motive pentru crimele pe care statul le comite acum prin iresponsabilitatea faţă de aceşti bolnavi şi il vom face să platească, deja sunt mai multe procese pe rol împotriva instituţiilor vinovate.” a declarat Iulian Petre, Director Executiv UNOPA.

Biroul de Presa UNOPA
0724 355 878





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.