Proiect „Viața cu HIV”

Perioada derulare: 2012 – 2016

Proiectul „Viața cu HIV” derulat de UNOPA a cuprins 2 componente: SMS+ și Helpline+

Cele două servicii,  în premieră în România, pentru susținerea persoanelor cu HIV/SIDA, fac parte din programul ”Viața cu HIV” derulat de UNOPA, cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK) România.

Programul are ca obiectiv susținerea persoanelor seropozitive în lupta lor de zi cu zi cu boala, în special în două direcții – atingerea unui nivel cât mai ridicat al aderenței la tratament (n.r. aderența la tratament înseamnă administrarea corectă a tratamentului pentru eficiența lui maximă), vitală în cazul pacienţilor seropozitivi, și creșterea gradului de informare a acestora.

Serviciul SMS+
Prin serviciul SMS+, pe care pacienţii seropozitivi din România îl pot utiliza gratuit prin completarea unui formular existent pe website-ul programului,http://www.viatacuhiv.ro/, aceştia pot primi până la două sms-uri pe zi care să le amintească momentul în care trebuie să își administreze tratamentul. Prin completarea formularului, pacienții aleg orele la care vor să le fie trimis sms-ul (conform calendarului de tratament stabilit de medic) și textul personalizat al mesajului pe care vor să îl primească.
Potrivit studiului „Accesul la tratament antiretroviral al persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA în România”, realizat de UNOPA in 2011, 1 din 2 pacienți cu probleme legate de aderența la tratament (medicaţia nu are eficiență maximă din cauza administrării incorecte) invocă uitarea ca motiv al ratării administrării unor doze de tratament.
Majoritatea pacienţilor seropozitivi din România se află sub tratament de o lungă perioadă de timp, unii au o viață activă, iar, din acest motiv, pot să apară atât uitarea, cât și oboseala pacientului în respectarea calendarului de tratament. În acest context, programul ”Viața cu HIV” își propune să ajute persoanele seropozitive din România să prevină ratarea unor doze de medicație.

Helpline+

La fel de importantă precum administrarea corectă a medicației este și nevoia de informare a pacienților privind boala, drepturile și responsabilitățile pe care le au. Pe fondul acestei nevoi, UNOPA lansează în cadrul programului ”Viața cu HIV” și primul serviciu de Helpline din România pentru persoanele seropozitive. Prin Helpline+, persoanele cu HIV pot suna gratuit la 0800 800 141 sau pot trimite e-mail la unopa@unopa.ro pentru a solicita sprijinul consilierilor UNOPA.
”Orice persoană seropozitivă care se confruntă cu o problemă şi are întrebări la care nu găsește răspuns poate suna gratuit la UNOPA pentru a discuta cu un specialist în problematica HIV. De asemenea, oricine constată că alte persoane seropozitive au nevoie de ajutor ne poate contacta prin telefon sau e-mail. Din cauza stigmatizării și a discriminării, pacienții cu HIV/SIDA evită să discute problemele pe care le au cu cei din jur, iar Helpline+ reprezintă un mecanism rapid de semnalare a acestora”, declară Iulian Petre, Director Executiv UNOPA.
Pacienții cu HIV/SIDA, precum și toți cei interesați să vină în sprijinul lor, pot găsi mai multe informații despre programul ”Viața cu HIV” pe website-ul http://www.viatacuhiv.ro/. De asemenea, pentru informarea persoanelor seropozitive privind existența celor două servicii (SMS+ și Helpline+), UNOPA va desfășura o campanie de informare la nivel naţional prin intermediul celor 22 de asociații de pacienți membre din întreaga țară, a medicilor infecţionişti, precum şi prin intermediul media.

Site program: http://www.viatacuhiv.ro/

GlaxoSmithKline –  una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, al cărei portofoliu are la bază o substanţială activitate de cercetare şi dezvoltare. GlaxoSmithKline se dedică îmbunătăţirii calităţii vieţii oamenilor, ajutându-i să realizeze mai multe, să se simtă mai bine şi să trăiască mai mult. Mai multe informaţii pe http://www.gsk.com/ şi http://www.gsk.ro/

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.