Cum se utilizează corect prezervativul?

Fie că nu ți-ai început încă viața sexuală, fie că deja ai început să experimentezi sau ai ani de experiență în spate, acest articol are rolul de a-ți aduce la cunoștință informații concrete despre cum se folosește un prezervativ.

Dar mai întâi să discutăm despre sex:

Sexul este o nevoie fiziologică a organismului uman, subiect tabu în societatea românească, nevoie satisfăcută din dorința de a procrea sau folosit ca și metodă de recreere sau obținere a plăcerii mutuale.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, după abstinență, cea mai sigură metodă de prevenire a infecțiilor cu transmitere sexuală este prezervativul.

Dacă vrei să te informezi despre HIV/SIDA, poți da un click aici; Dacă vrei să descoperi informații despre alte infecții cu transmitere sexuală poți da un click aici.

Ce este prezervativul?

Prezervativul este o metodă de prevenire atât a sarcinilor nedorite, cât și a infecțiilor cu transmitere sexuală, acesta acționează ca și barieră, împiedicând astfel schimbul de fluide (spermă, secreții vaginale, secreții anale, sânge) între partenerii ce întrețin acte sexuale vaginale, orale sau anale.

Cum se folosește corect?

Pachetul de prezervative este păstrat la loc ferit de lumina soarelui, NU se ține în portofel, NU se ține în buzunarul de la pantaloni. În același timp, nu se recomandă folosirea prezervativelor mai largi (circumferința prezervativului este inscriptionata pe partea din spate a pachetului), deoarece acestea pot aluneca sau se pot rupe.

  1. Se verifică ambalajul dacă are bula de aer, care se simte la atingerea ambalajului. Dacă îi lipsește această “bulă de aer”, înseamnă că ambalajul a fost deteriorat și prezervativul trebuie înlocuit cu unul valabil.
  2. Se verifică termenul de valabilitate, dacă este expirat, acesta NU se folosește.
  3. Se desface ușor cu degetele, nu se folosesc dinții, forfecuța sau obiecte ascuțite.
  4. Se rulează DOAR pe penisul aflat în erecție, folosind ambele mâini, cu o mână se ține rezervorul pentru a te asigura ca nu râmâne aer în interior, apoi cu cealaltă mână se rulează ușor până la baza penisului.
  5. Pentru facilitarea folosirii prezervativului, se poate folosi lubrifiant pe bază apă. Lubrifiantul pe bază de ulei afectează prezervativul și cresc șansele ca acesta să se rupă.
  6. După ejaculare, prezervativul este scos cu ambele maini, este înnodat și pus la gunoi, acesta nu mai poate fi refolosit.

 

Riscul cel mai des întâlnit în folosirea prezervativului este să se rupă deoarece nu este folosit corespunzător sau fiindcă nu e lubrifiat în timpul actului sexual.

 

Cum reduc riscul de a mă infecta cu o infecție cu transmitere sexuală ?

  1. Folosirea corespunzătoare a prezervativului încă valabil și adecvat  ca mărime.
  2. Abstinența de moment (nu ai prezervativ, nu faci sex)!
  3. Folosirea lubrifiantelor fabricate pe bază de apă deoarece nu afectează materialul de latex al prezervativului. Lubrifiantul pe bază de ulei poate crește riscul de rupere a prezervativului!

În cazul în care unul din accidentele de mai sus se întâmplă, e de ajuns și transferul a câteva picături de lichid (secreții vaginale, secreții anale, spermă, sânge) ca să existe riscul de a contracta o infecție cu transmisie sexuală.

Care sunt căile de acces ale virusului HIV în organism în timpul sexului?

Sexul oral:

  • răni deschise în gură, micro-leziuni formate pe: organul genital, uretra penisului, peretele vaginal

Sexul vaginal:

  • micro-leziuni formate pe: organul genital, uretra penisului, peretele vaginal

Sexul anal:

  • micro-leziuni formate pe organul genital, uretra penisului, micro-leziuni anale, peretele rectal

 

Important de reținut e faptul că în cazul sexului oral, dacă există ejaculare și cealaltă persoană nu are răni deschise în gură, sperma ajunge în stomac unde sucul gastric distruge HIV.





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.