Nedetectabil = Netransmisbil (N=N)

Ce înseamnă N=N în domeniul HIV/SIDA? Studiul Partner a reliefat faptul că o persoană care trăiește cu HIV care are o încărcătură nedetectabilă a viremiei NU poate transmite virusul pe cale sexuală!

Ce este studiul Partner?

Partner este un studiu international, axat pe transmisia HIV atunci când încărcătura virală este nedetectabilă, ca urmare a tratamentului ARV.

Rezultatul principal a fost lipsa transmiterii HIV după ce aproximativ 900 de cupluri au întreținut relații sexuale neprotejate de peste 58.000 ori.

Cine a fost înscris?

Studiul a avut în evidență 1166 de cupluri unde un partener este HIV pozitiv și pe tratament ARV și celălalt HIV negativ. Unul dintre criteriile de eligibilitate a fost ca partenerii să întrețină deja relații sexuale neprotejate.

În cadrul studiului au fost înscrise atât cupluri gay, cât și cupluri heterosexuale, iar vârsta medie a acestora a fost de 40 ani.

Pe ce perioadă cuplurile au întreținut relații sexuale fără prezervativ?

În medie a fost următoarea perioadă:

  • 5 ani(0.5-3.5) pentru cuplurile formate din persoane de același sex
  • 8 ani(marjă 0.6-7.5) pentru cuplurile heterosexuale unde femeia este HIV+
  • 6 ani(marjă 0.7-11.4) pentru cuplurile heterosexuale unde bărbatul este HIV+

Pe ce perioadă partenerii HIV+ au fost pe tratament ARV?

Partenerii HIV+ au fost pe tratament ARV pentru în medie aproximativ:

  • 8 ani pentru bărbații gay(1.9 – 11.4)
  • 5 ani pentru femeile heterosexuale(3.3-11.4)
  • 6 ani pentru bărbații heterosexuali (4.3 – 15.6)

Înscrierea a avut loc în perioada septembrie 2010 și mai 2014.

Rezultatele parțiale au fost prezentate în februarie 2014 înainte de finalizarea studiului, iar rezultatele finale au fost prezentate în iulie 2016 – cât despre rezultatele studiului Partner 2(realizat pe cupluri gay) a fost finalizat în 2019 și au fost publicate în literatura de specialitate.

Unde a avut loc studiul?

Studiul European a avut loc în 75 centre din 14 țări ce se regăsesc în acest link.

Rezultatul a constatat în dovada că în cazul partenerilor HIV+ ce se află în tratament ARV și au încărcătura virală nedetectabilă, nu pot transmite HIV nici după 58.000 de acte sexuale neprotejate.

Ca persoanele să fie incluse în studiu, încărcătura virală trebuia să fie nedetectabilă la cel mai recent test. Totodată încărcătura virală nedetectabilă a fost definită ca fiind sub 200 de copii/mL.

Rezultatele NU au fost alterate de alte infecții cu transmisie sexuală sau “blip-urile” încărcăturii virale.

CE ESTE UN BLIP?

O creștere temporară a nivelului de virus HIV în corp (încărcătură virală) dupa ce medicamentele ARV au redus încărcătură virală a unei persoane la un nivel nedetectabil. După un Blip, încărcătura virală scade iar la niveluri nedetectabile.

Cum au fost studiate comportamentele la risc?.

Toate persoanele din studiu au oferit jurnale detaliate private privind viața lor sexuală, ceea ce a determinat o privire ansamblu asupra comportamentelor la risc. De exemplu, s-a putut observa numărul de acte sexuale anale și vaginale neprotejate întreținute de partenerul pozitiv, acestea fiind comportamentele cu cel mai înalt risc de infectare.

Ce este atât de special la noul studiu partner?

Majoritatea studiilor au fost raportate pe riscuri relative – de exemplu s-a comparat riscul de transmitere la persoanele pe tratament ARV vs. persoanele ce nu sunt sub tratament. Prezentul studiu a monitorizat și estimat acutalele riscuri pentru contactele sexuale neprotejate, iar cel mai important s-a dovedit științific că un partener pozitiv nedetectabil nu poate transmite virusul chiar dacă ejaculează în partenerul negativ, ipoteză validată științific după ce au existat 58.000 de acte sexuale fără prezervativ.

Câte persoane au devenit pozitive în urma actelor sexuale?

Zero. Persoanele seropozitive cu încărcătura virală nedetectabilă nu au transmis virusul în cadrul cuplului din care fac parte.

Totuși, au existat și cazuri de transmitere a virusului?

Da, 11 persoane au devenit pozitive în cadrul studiului, însă toate au recunoscut că au avut relații sexuale neprotejate cu un alt partener, altul de cât partenerul din relație.

Cum studiul a putut determina că virusul nu provenea de la partenerul principal?

Testele științifice au posibilitatea de a compara virușii proveniți de la persoane diferite. Există o analiză specială de laborator – numită analiză filogenetică. Dacă analiza genetică a virusului partenerului recent infectat diferă ca structură de analiza genetică a partenerului pozitiv, această demonstrează că virusul HIV provine ca rezultat din afara relației principale. Aceste rezultate au fost reinterpretate de numeroși experți științifici, rezultatul fiind același, după analize specifice în diferite abordări.

Care sunt implicațiile rezultatelor studiului?

Lipsa transmiterii virusului vine să anuleze presupunerea că există un risc să fii într-o relație ori să întreții relații sexuale neprotejate cu un partener care trăiește cu HIV.

Studiul Partener – ca și alte studii, de altfel – arată că încărcatura virală ce este considerată ca fiind nedetectabilă este de 50 copii/mL sau 200 copii/mL ori chiar valori mai puțin ridicate.

Cum vor beneficia oamenii din rezultatele studiului?

  • Persoanele seropozitive pot deveni mai puțin temătoare cu privire la riscul transmiterii HIV către parteneri în momentul în care întrețin relații sexuale. În prezent poate exista anxietate în rândul persoanelor seropozitive de a nu transmite virusul chiar și în cazul actelor sexuale protejate.
  • Persoanele care nu trăiesc cu HIV pot fi mai puțin îngrijorate de riscul transmiterii virusului în timpul actelor sexuale. Chiar și în cazul folosirii prezervativelor, riscul rezidual poate afecta plăcerea în timpul actului sexual.
  • Mai puțină îngijorare și frică poate întării comunicarea sănătoasă și poate crește calitatea actelor sexuale, aceasta fiind o componentă importantă în viața fiecăruia.
  • Unele persoane se simt mai confortabil să nu folosească prezervativul, lucru ce nu era posibil atâta timp cât exista riscul de transmitere HIV.
  • Cuplurile sero-diferite ce doresc să conceapă copii, pot face sex fără PrEP sau alte metode folosite în trecut(ex:spălare de spermă)
  • Reducerea fricii asociate transmiterii HIV, poate diminua stigmatizarea și respingerea persoanelor seropozitive când întâlnesc noi parteneri de cuplu/sexuali.
  • Cazurile de condamnări unde HIV-ul este folosit ca un risc teoretic, nu ca un risc actual vor deveni mai rare, iar persoanele seropozitive vor avea instrumente pentru a cere rejudecarea cazurilor de condamnare.

 

Care sunt studiile care au mai cercetat legătura dintre încărcătura nedetectabilă și lipsa transmiterii?

Prezentul articol reprezintă o traducere a unui material realizat de Simon Collins

______________________________________________________________________________________

Surse:

Rodger A et al. Risk of HIV transmission through condomless sex in gay couples with suppressive ART: the PARTNER2 study expanded results in gay men. 22nd International AIDS Conference, Amsterdam, abstract WEAX0104LB, 2018. 

 

Update: Rezultatele finale pentru studiul PARTNER 1 și 2 realizat pe bărbați gay a fost publicat in The Lancet in aprilie  2019.

Rodger AJ et al. Risk of HIV transmission through condomless sex in serodifferent gay couples with the HIV-positive partner taking suppressive antiretroviral therapy (PARTNER): final results of a multicentre, prospective, observational study. The Lancet, 02 May 2019.

 





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.