Lansare proiect – “Suport PLUS”

Transformarea spitalelor de boli infecțioase în spitale de primă linie pentru tratamentul COVID-19 îngreuneaza accesul pacienților cu HIV la servicii și analize medicale specifice.

Nesiguranța pe care pacienții cu HV o trăiesc privind monitorizarea stării de sănătate are un puternic  impact emoțional și psihologic asupra acestora.

Accesul la medicul infecționist și la analizele medicale specifice, fiind un factor liniștitor în gestionarea statutului de persoană care trăiește cu HIV/SIDA.

Scopul proiectului “Suport PLUS”este de a sprijini pacienții cu HIV din România în gestionarea noilor provocări cu care se confruntă în actualul context COVID-19.

Acest proiect oferă educație online pentru persoanele seropozitive, informații despre accesul la tratamentul ARV în contextul actual, măsurile care trebuie luate pentru prevenirea infecției cu SARS-COV-2, asistența online și telefonică, cât și sprijin în abordarea dificultăților cu care se pot confrunta pe parcurs.

 Activitățile proiectului sunt următoarele:

Servicii de suport pentru PLHIV în contextul Covid-19.

 Sprijinul va fi asigurat de către 2 asistenți sociali UNOPA cu experiență în problematica abordată, dar care vor fi special instruiți pe subiecte legate de HIV și Covid-19.

Aceștia au rolul de resursă în gestionarea dificultăților care pot apărea în această perioadă: probleme legate de întreruperea tratamentului, informații cu privire la HIV și COVID-19, suport social în rezolvarea problemelor specifice, accesul către servicii și prestații sociale în perioada pandemiei.

Serviciul va fi promovat în rândul medicilor și persoanelor seropozitive, disponibil zilnic în timpul săptămânii. Pacienții vor putea apela la acest serviciu prin telefon, videoconferință sau pe rețelele de socializare.

Asistenti sociali disponibili pe wapp, videocall, sms și telefon:

Catălina Zaharia – 0733 394 223 (catalina.zaharia@unopa.ro)

Cristi Musat – 072 071 9449 (cristi.musat@unopa.ro)

Pentru asistență online – https://www.facebook.com/FederatiaUNOPA

Grup de suport online pentru pacienții cu HIV – acest serviciu reprezintă o transpunere online a activității care a avut loc săptămânal la sediul UNOPA înainte de pandemie.

Grupul de suport este o activitate specializată, coordonată de o persoană instruită în acest sens, asistent social și psihoterapeut în formare.

Temele centrale ale grupului de suport sunt următoarele:

 • Conștientizarea resurselor interioare și exterioare
 • Stimularea potențialului creativ în vederea mobilizării resurselor
 • Încurajarea comunicării asertive
 • Învățarea unor strategii sănătoase de a face față provocărilor
 • Stigmatizare și discriminare
 • Relația cu medicul și aderența la tratament
 • Provocări în relația de cuplu seropozitivă și/sau serodiferitp

Grupul va fi deschis tuturor pacienților, într-o limită de 15 persoane pe sesiune.

Pentru a participa la grup, pacienții vor participa inițial la un interviu telefonic cu facilitatorul grupului, pentru o înțelegere corectă a activității și a aspectelor logistice.

Grupul utilizează platforma zoom iar pentru înscriere e necesară completarea umătorului link – https://forms.gle/2SvPw9BBeZNF6jBx6

Peer-suport pentru pacientii cu HIV

Acest serviciu oferit telefonic este unul prin care pacienții cu HIV pot discuta de la egal la egal direct cu alți pacienți voluntari cu scopul de a face schimb de informații, de a discuta despre emoțiile, trăirile pe care le au, sau pentru a gestiona diferite aspecte care pot apărea în viața unui pacient.

Temele de discuție ce intră în responsabilitățile voluntarilor:

 • Gestionarea diagnosticului HIV/SIDA
 • Experiența diagnosticului în România
 • Abilități utile în fața discriminării
 • Abilități utile în fața stigmatizării
 • Conectarea la resurse din comunitate
 • Procesul birocratic pentru obținerea drepturilor
 • Împărtășirea diagnosticului de HIV/SIDA cu ceilalți
 • Suport emoțional de la egal la egal

Posibilitatea de a discuta cu alți pacienți aflați în aceeași situatie este de un real ajutor în depășirea unor etape firești în relație cu infecția, în eliminarea unor temeri nejustificate sau în construirea unor mecanisme sănătoase ca și reacție la infecție și în consolidarea încrederii in sine.

Discuția de la egal la egal, poate ajuta în integrarea experiențelor pozitive sau negative, în viața de zi cu zi, provocările fiind normalizate ca rezultat al creării sentimentului de apartenență la un grup.

Andreea – 0727 345 297

Daniel – 0729 433 971

Program: Luni-Vineri 10.00-20.00





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.