Programul Național de Tratament HIV în criză – pacienții lăsați de izbeliște de autorități

BUCUREȘTI, 03 decembrie 2021.  Pacienții cu HIV nu au avut acces la servicii medicale în 2021, iar accesul la tratament a fost întrerupt de multe ori din vina autorităților responsabile cu asigurarea bugetului necesar.

Dezbaterea „Programul de tratament HIV – Prezent și Perspective” organizată astăzi de Federația UNOPA a reliefat problemele majore cu care se confruntă acest program național de sănătate publică în această perioadă. Subfinanțat cronic de către Guvern, programul se caracterizează acum printr-o lipsa totala a programelor de prevenire a infecției HIV în populație, testarea HIV a scăzut  la mai puțin de 50% față de perioada de dinainte de pandemie. Lipsa bugetului necesar a condus la nenumărate întreruperi ale tratamentului pentru persoanele seropozitive în acest an și nesiguranța spitalelor că vor putea asigura tratamentul în acest sfârșit de an și început de an viitor. Accesul pacienților cu HIV la servicii medicale a fost foarte greu din cauza faptului că spitalele de boli infecțioase sunt dedicate total luptei cu COVID.

Dna Dr. Diana Loreta Păun, din cadrul Administrației Prezidențiale, a declarat cu această ocazie: „Astăzi asistăm la un progres substanțial în ceea ce privește tratamentul HIV/SIDA, care oferă pacienților o speranță de viață apropiată de cea a unei persoane neinfectate, aceasta determinând UNAIDS să adopte ținta de eliminare a epidemiei HIV la nivel global până în anul 2030”.

Prezent la eveniment, Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel, Președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României a  spus că „au fost depuse eforturi foarte multe de către medici pentru a menține Programul HIV în parametri cât de cât normali. Am făcut o modificare legislativă importantă, aceea de livrare a tratamentului HIV la domiciliu, care a trecut deja de Senat. Sperăm ca în 2022 să putem pune în practică acest program de livrare la domiciliu”.

Dr. Mariana Mărdărescu, Coordonatorul Compartimentului de Monitorizare a infecției HIV/SIDA în România din cadrul INBI „Prof. Dr. Matei Balș” a semnalat că „la nivel european, în 2020 au fost înregistrate mai puțin cu 30% testări HIV față de 2019, iar în ceea ce privește numărul de cazuri nou diagnosticate, mai puțin cu 45% față de anul 2019”.

Sunt 14 ani de când România nu mai are o Strategie Națională HIV și totul se face fără o viziune strategică, în virtutea unei inerții a ceea ce a fost odată un program de succes. Anul 2021 a fost unul mai greu decât 2020 pentru persoanele care trăiesc cu HIV. Guvernul a sacrificat acest program pe altarul pandemiei, nu a asigurat fonduri suficiente pentru tratament, mulți pacienți au avut de suferit din cauza asta și pentru că nu au avut acces la servicii medicale. Facem un apel la noul Guvern să se mobilizeze în ultimul ceas și să ia măsurile necesare pentru ca pacienții cu HIV să fie tratați corect, să aibă acces la servicii medicale și analizele specifice, evitând astfel tragedii și noi infecții în populație” a declarat Iulian Petre, Director Executiv UNOPA.

Date oficiale la data de 30 septembrie 2021

Conform datelor furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecției HIV/SIDA în România (www.cnlas.ro), la 30 septembrie 2021 erau în viață 17 074 persoane infectate HIV în România. În anul 2021 au fost diagnosticate 345 cazuri noi de infecție HIV în România, din care 73% bărbați și 27% femei. Căile de transmitere frecvente în cazul persoanelor diagnosticate în 2021 sunt: sex neprotejat (heterosexual)- 59,42%, sex neprotejat (bărbați care fac sex cu alți bărbați) -29,86%, consum de droguri injectabile – 8,99%.

Pentru mai multe informații:

Iulian Petre, Director Executiv UNOPA

Tel. 0724.355.878

E-mail: iulian.petre@unopa.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.