Pacienții cu HIV – victime ale iresponsabilității guvernanților

De peste o săptămână, cei peste 2000 de pacienți care își primesc tratamentul la INBI Matei Balș trăiesc un adevărat coșmar, pentru că tratamentul de care depinde viața lor nu mai este asigurat. Situația este una care se repetă, în luna iulie a mai fost o întrerupere de tratament la același spital, Ministerul Sănătății găsind cu greu atunci bani pentru doar două săptămâni de tratament. În aceeași situație se găsesc acum și pacienții din Vrancea, iar în ultima lună au fost întreruperi de tratament în mai multe județe, printre care Cluj, Galați, Sibiu, Olt, etc.

Cauza acestei situații este lipsa alocărilor bugetare pentru Programul Național de Tratament HIV/SIDA de către Guvernul României. Bugetul alocat programului s-a terminat în luna iulie, când toate speranțele spitalelor, medicilor și ale pacienților erau în rectificarea bugetară. Aceasta a întârziat foarte mult, s-a aprobat în Guvern abia în 31 iulie, iar din cauza birocrației abia în 14 august au plecat de la Ministerul Sănătății comunicările cu suplimentările de buget pentru spitalele din țară. Toate speranțele au fost înșelate, deși este nevoie de buget pentru minim 5 luni de zile, s-au găsit fonduri abia pentru o lună. INBI Matei Balș și Spitalul din Vrancea au un statut special, fiind în subordinea directă a Ministerului Sănătății, pentru care nu s-au deblocat de către Ministerul Finanțelor sumele promise la rectificarea bugetară. În consecință nu au mai putut comanda tratament pentru pacienți.

‘E îngrozitor să mergi la spital și să ți se spună că nu au tratament să îți dea. Mă sună pacienții disperați, din păcate nu mai știu ce să le spun. Am crezut în promisiunile primite de la Guvern că problemele se vor rezolva prin rectificarea bugetară, se pare că nu este așa, problema a devenit una extrem de gravă, pentru ca guvernanții nu înțeleg că viața noastră depinde de acest tratament’ a declarat Cristian Roșu, Președintele Federației UNOPA.

‘Am văzut medici care plâng neputincioși în fata disperării pacienților care își cer tratamentul, își cer dreptul la viață. Situația asta nu mai poate continua așa și sperăm că nu vom mai primi promisiuni deșarte la demersurile noastre. E clar că programul nostru de tratament nu este o prioritate pentru Ministerul Finanțelor, pentru Guvern în general. Știm că Ministerul Sănătății a făcut toate demersurile posibile pentru a debloca situația, dar se pare că există alte priorități în țara asta decât viața unor oameni. Nu înțeleg cum vede Ministerul Finanțelor situația și de ce nu se găsesc soluții bugetare, dar sperăm că Guvernul va analiza situația și vor transmite spitalelor bugetele necesare pentru tot anul’ a declarat Iulian Petre, Director Executiv UNOPA.

Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) solicită totodată Guvernului mutarea imediată a Programului HIV de la Ministerul Sănătății la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, având în vedere faptul că până în 2013 lucrurile au mers mult mai bine când erau gestionate de CNAS.

Iulian Petre — Director Executiv UNOPA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.