Conferinta Nationala “HIV/SIDA si locul de munca”

Raportul Conferintei 

Federatia UNOPA a organizat in data de 13 iunie 2008, la Hotel RIN Otopeni, Conferinta Nationala cu tema “HIV/SIDA si locul de munca”. Conferinta este una din principalele activitati ale proiectului “From vulnerability to empowerment – advocacy pentru reducerea stigmatizarii si discriminarii PLWHA (persoane care traiesc cu HIV/SIDA) ”, derulat de catre UNOPA pe o perioada de 24 de luni, cu finantare din partea Fondului Global de Lupta Impotriva HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei prin Fundatia Romanian Angel Appeal

Prin acesta conferinta UNOPA a adus in prim plan o problema “cronica”, care afecteaza societatea romaneaca de peste 18 ani, problematica dureroasa prin moartea unor copii si tineri. Aceasta demonstreaza ca, in continuare, in ciuda nenumaratelor eforturi depuse, in primul rand de societatea civila si o foarte mica parte a institutiilor publice, problema ramane actuala, urgenta si necesita inca interventie la nivelul schimbarii mentalitatii in acest domeniu. 

Care este situatia actuala in Romania? Unde suntem? Care sunt problemele actuale ale tinerilor seropozitivi ? Sunt angajatorii pregatiti pentru a angaja tineri seropozitivi? Sunt tinerii pregatiti sa se angajeze? Ce resurse si solutii exista? Mai putem face ceva pentru ca statutul de seropozitiv sa nu mai fie o piedica la locul de munca? 

Acestea sunt cateva din intrebarile la care Conferinta “HIV/SIDA si locul de munca” a incercat sa raspunda prin prezentarea raportului cercetarii realizate de UNOPA, a dezbaterilor si atelierelor de lucru propuse. Prin intermediul raportului de cercetare, UNOPA a putut evidentia, cu date concrete obtinute pe teren, pozitia angajatorilor fata de persoanele seropozitive/cu handicap, nivelul de informare al acestora cu privire la problematica HIV/SIDA si a legislatiei referitoare la persoanele cu handicap dar si gradul de acceptare al persoanelor seropozitive de catre angajatorii romani. 

La Conferinta au fost prezenti reprezentanti ai UNAIDS, UNICEF, Ministerului Muncii si Egalitatii de Sanse (MMSSF), Autoritatii Nationale pentru Persoane cu Handicap (ANPH), Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), Ministerului Sanatatii, Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Comisiei Nationale de Medicina a Muncii (CNMM), Confederatiei Patronale din Industrie, Servicii si Comert, Centrului Roman HIV/SIDA, Romanian Angel Appeal, reprezentanti ai ONG-urilor (fundatii, asociatii, federatii) care activeaza in domeniul HIV/SIDA implicate de mai multi ani in proiecte si programe vizind integrarea sociala, profesionala a acestei categorii, combaterea discriminarii acesteia, reprezentanti ai organismelor private, sponsori. De asemenea au fost prezenti reprezentanti ai mass-mediei, Conferinta Nationala fiind un eveniment cu un deosebit interes in domeniul HIV/SIDA. 

In deschiderea conferintei au luat cuvantul:

  • Doamna Roxana Badea – Vicepresedinte ANPH care a prezentat programele existente in momentul de fata pentru persoanele cu handicap si statisticile pe persoane cu handicap care beneficiaza de prestatii sociale, de care dispune institutia.
  • Domnul Ionel Muscalu – Presedinte ANOFM. In discursul sau domnul Muscalu a subliniat importanta unei bune colaborari intre organismele statului si cele nonguvernamentale in scopul gasirii celor mai bune solutii pentru problemele cu care se confrunta persoanele seropozitive.
  • Domnul Eduard Petrescu – Coordonator National UNAIDS a facut o comparatie intre dificultatile/problemele cu care se confrunta tinerii seropozitivi in procesul integrarii profesionale si dificultatile/problemele cu care se confrunta tinerii seronegativi in cadrul aceluiasi proces. Domnul Petrescu a identificat aspectele comune si diferentele existente intre cele doua categorii in cadrul procesul de integrare profesionala.
  • Domnul Cristian Rosu – Presedinte UNOPA a vorbit despre rolul UNOPA in identificarea nevoilor persoanelor seropozitive si apararea si drepturilor acestora.



In continuare, dl. Iulian Petre – Director Executiv UNOPA a prezentat raportul cercetarii pe care UNOPA a realizat-o in randul angajatorilor din Romania cu privire la gradul de pregatire al acestora pentru integrarea profesionala a persoanelor seropozitive, in raport cu cerintele Codului de bune practici al Organizatiei Internationale a Muncii. Prezentarea raportului de cercetare realizat de UNOPA a pus in evidenta aspecte grave existente in cadrul unor practici, mentalitati care impiedica procesul integrarii sociale si profesionale a persoanelor seropozitive:

  • Discrepanta enorma intre disponibilitatea de a angaja persoane seropozitive in contrast cu numarul de angajati seropozitivi propriu-zis, existenta in Romania in momentul de fata (raport 54:1);
  • O proportie ingrijoratoare a institutiilor care percep persoanele seropozitive/cu handicap ca fiind neintegrabile din punct de vedere profesional – 40%;
  • In Romania angajatorii nu cunosc specificul si legislatia privind persoanele seropozitive/cu handicap angajate (incadrarea intr-o categorie de handicap, facilitati pentru angajati si angajatori) – peste 75%;
  • Discriminarea persoanelor seropozitive la locul de munca este in continuare la cote alarmante, in randul angajatorilor – 82%;
  • Peste 80% dintre angajatorii din Romania nu au programe si proceduri destinate persoanelor cu handicap/seropozitive;
  • Drepturile persoanelor seropozitive/cu handicap sunt incalcate grav fie prin necunoasterea legislatiei fie datorita mentalitatii (confidentialitate, solicitare de testare HIV abuziva, etc) – 73%;
  • Lipsa de competenta si de formare a compartimentului de resurse umane la mai mult de trei sferturi dintre angajatori;
  • Nevoia acuta de programe de informare si formare destinate angajatorilor dar si institutiilor din domeniu.


In cadrul conferintei a fost prevazuta si prezentarea de catre institutiile publice a programelor existente in momentul de fata pentru persoanele cu handicap si a programelor ce urmeaza sa fie implementate in urmatoarea perioada. Conferinta a cuprins si doua ateliere de lucru avand ca obiectiv identificarea de solutii pe marginea aspectelor evidentiate in raportul de cercetare. 

Atelier 1 

“Programe de integrare profesionala si recuperare educationala pentru persoanele seropozitive” 

In cadrul acestui atelier s-au pus in discutie urmatoarele probleme identificate si cateva solutii pentru fiecare dintre ele: 

Fisa de aptitudini

In momentul de fata fisele de aptitudini sunt emise de catre medicul de medicina a muncii, care are obligatia sa specifice, pe langa decizia de apt de munca /partial apt de munca/inapt de munca si codul echivalent diagnosticului. Codul specific pentru fiecare diagnostic poate fi accessat de catre oricine, lista cu aceste coduri fiind publica. In acest fel confidentialitatea persoanelor seropozitive, prevazuta prin lege este incalcata in primul stadiu al procesului de angajare. Au fost dezbatute solutii pentru a elimina acesta problema. S-a propus eliminarea codului specific fiecarui diagnostic pentru a impiedica accesarea datelor cu caracter confidential. 

O alta solute identificata este Contestatia In situatia in care beneficiarul nu este de acord cu adeverinta de medicina a muncii eliberata (inapt/ apt partial) el se poate face o plangere la organele abiliate sau in justitie.

Internarea pentru analize si tratament 

Persoanele seropozitive au nevoie de invoiri pentru a-si ridica tratamentul si de internari pentru analize si tratament mult mai dese decat o persoana seronegativa. Aceste invoiri si concedii repetate nu sunt intotdeauna agreate de angajatori care considera ca persoana seropozitiva nu mai poate avea acelasi randament ca si o persoana seronegativa. Solutia propusa in cadrul atelierului a fost in primul rand desfasurarea de campanii de informare dar si de programe de formare pentru angajatori. O alta solutie a fost implicarea institutiilor abilitate in programe avand ca obiectiv schimbarea perceptiei despre persoana cu handicap/seropozitiva dintr-o persoana care traieste “de pe urma statului” intr-o persoana care poate sa aduca beneficii societatii din care face parte prin implicarea in procesul de productie. 

Veniturile persoanelor seropozitive 

Venturile persoanelor seropozitive reprezentate de alocatiile de hrana si indemnizatiile pe care le primesc de la stat pot constitui pentru unele dintre acestea o bariera in calea angajarii lor, in sensul ca aceste venituri sunt un mijloc suficient de trai si gasirea unui loc de munca nu mai este o prioritate. Ca solutie s-a identificat desfasurarea de programe de consiliere profesionala/vocationala in situatia in care o persoana cu handicap/seropozitiva refuza nejustificat oferte de munca. 

Asteptarile tinerilor seropozitivi 

Uneori asteptarile tinerilor seropozitivi cu privire la viata profesionala si meseriile/functiile pe care doresc sa le ocupe, sunt prea ridicate in raport cu studiile pe care le au. Ca solutie s-a identificat consilierea profesionala/vocationala a persoanelor seropozitive si participarea acestora la programe care vizeaza responsabilizarea si autocunoasterea. 

Cererea/oferta pe piata muncii 

In prezent sunt anumite programe/cursuri de calificare si recalificare destinate persoanelor cu handicap/seropozitive. Multe din cursurile oferite sunt pentru meserii care nu mai sunt de actualitate, iar dupa finalizarea acestor cursuri persoanele seropozitive nu isi gasesc un loc de munca. Ca solutie s-a propus dezvoltarea unor programe de catre AJOFM in care sa fie incluse si meserii de actualitatea pe piata muncii. 

Angajatorii 

O parte importata a angajatorilor romani nu sunt pregatiti sa aiba angajati seropozitivi, in sensul ca nu detin suficiente informatii referitoare la acesta problema, nu cunosc prevederile legislative pentru persoanele cu handicap si nu au proceduri stabilite pentru situatia in care o persoana cu handicap este discriminata la locul de munca. Ca solutie s-a propus dezvoltarea de programe de informare si de formare a angajatorilor defasurate atat de institutii publice cat si de ONG-uri in parteneriat cu acestea. 

Atelier de lucru 2 

Drepturi si facilitati in directia integrarii profesionale a persoanelor seropozitive 

In cadrul acestui atelier s-au pus in discutie urmatoarele probleme identificate si cateva solutii pentru fiecare dintre ele: 

Rolul medicului de medicina muncii

La eveniment au participat si dna Eugenia Naghi – Presedintele comisiei de Medician Muncii din cadrul Ministerului Sanatatii, Sefa Clinicii de Medicina Muncii din Spitalul Colentina, dna Agripina Rascu – Medic Medicina Muncii, Anca Pascu – Medic Medicina Muncii in INBI „Matei Bals”. Dumnealor au prezentat rolul medicului de medicina muncii in procesul integrarii profesionale a persoanelor seropozitive, perspectiva in care este abordat testul HIV in momentul angajarii pe piata muncii in Romania. S-a evidentiat faptul ca testul HIV poate fi cerut numai de catre medicul de medicina muncii, si acest demers nu este derulat neaparat pentru a vedea daca persoana este sau nu apta pentru un loc de munca, ci pentru a se evalua riscul unei boli profesionale la locul de munca. S-au evidentiat domenii in care testul HIV este recomandat la angajare si periodic, in contextul in care domeniile respective sunt cu un risc crescut atat de transmitere a infectiei cat si de infectare pentru angajat (chirurgie, frizerie – coafura, ingrijire directa in colectivitati de copii). In urma discutiilor s-a ajuns la concluzia ca persoanele seropozitive percep acest rol al medicului de medicina muncii intr-un alt mod decat il percepe personalul medical si ca este nevoie de informare si conlucrare in a se intelege faptul ca medicul de medicina muncii are un rol important in ceea ce priveste starea de sanatate a angajatilor. Ca solutie a fost identificata incercarea de a face mai vizibil pentru persoanele seropozitive rolul medicului de medicina muncii in procesul integrarii profesionale a acestora. 

Legislatie 

Exista legislatie care reglementaza problematica persoanelor seropozitive dar punerea in practica a prevederilor legislative poate duce, in anumite situatii, la discriminarea acestora (Confidentialitatea prevazuta in legislatie este incalcata prin fisa de aptitudini unde, in cel mai bun caz, este trecut un cod care indica diagnosticul persoanei respective, cod la care poate avea acces oricine). Medicii de medicina muncii au subliniat faptul ca legislatia privitoare la medicina muncii este in proces de schimbare, ca este binevenita conferinta si ca vor face in asa fel incat problemele identificate in cadrul conferintei sa-si gaseasca rezolvare prin noua legislatie. 

Facilitati 

Exista facilitati prevazute in legislatie pentru angajatorii care angajeaza persoane cu handicap dar nu sunt suficiente pentru a ca acestia sa opteze pentru angajarea persoanelor cu handicap/persoanelor seropozitive in locul platii catre bugetul de stat a sumelor aferente. Solutia propusa este desfasurarea de campanii de sensibilizare a angajatorilor vis –a –vis de problematica persoanelor seropozitive si implicarea ONG-urilor care activeaza in domeniu in elaborarea legislatiei pentru persoanele cu handicap/seropozitive. 

Discriminare 

Persoanele seropozitive nu isi cer de multe ori drepturile din teama de a nu fi discriminate. De cele mai multe ori persoanele seropozitive prefera sa nu isi dezvaluie diagnosticul la locul de munca si sa renunte la facilitatile de care ar putea beneficia, de teama ca vor fi discriminate. Solutia propusa este desfasurarea de campanii de sensibilizare a angajatorilor vis –a –vis de problematica persoanelor seropozitive. 

Testarea HIV la angajare 

A fost dezbatuta pe larg aceasta tema cu medicii de medicina muncii, iar concluzia a fost ca pentru domeniile in care acest lucru se recomanda, aceasta se face dat fiind tocmai riscul de transmitere sau de infectare ridicat. Chiar daca aceasta este perceputa diferit de catre persoanele seropozitive, rolul testului HIV la angajare nu este acela de a-i interzice accesul la acel loc de munca, ci acela de a se cunoaste starea de sanatate a angajatului in momentul angajarii, pentru a se recomanda „obligativitatea” respectarii precautiunilor universale, precum si de a se evita riscul de boala profesionala (daca infectia cu HIV se realizeaza la locul de munca). Singura persoana abilitata sa solicite testul HIV la angajare sau periodic este medicul de medicina muncii. S-a constat ca legislatia in domeniul medicinei muncii nu este respectata in Romania, multi angajatori inca solicita adeverite la angajare de la medicul de familie, sau multi angajatori solicita anumite analize medicale, desi nu au dreptul sa faca acest lucru. O solutie discutata in cadrul atelierului a fost organizarea unei campanii de advocacy pentru revizuirea legislatiei si pentru informarea comunitatii cu privire la prevederile din legislatia medicinei muncii. 

Atitudinea angajatorilor 

Atitudinea angajatorilor fata de persoanele seropozitive face ca numarul celor care si-au dezvaluit diagnosticul la locul de munca sa fie foarte mic si indreptateste persoanele seropozitive sa nu isi dezvaluie in continuare diagnosticul, pentru a evita dicriminarea la locul de munca. Ca solutie a fost identificata necesitatea introducerii unor standarde nationale minime obligatorii privind angajarea persoanelor cu handicap/seropozitive, pe care toti angajatorii sa le respecte. 

Concluzii 

  1. Problematica persoanelor seropozitive in raport cu locul de munca este una foarte complexa si trebuie abordata in integralitatea ei. Faptul ca in Romania exista acum o generatie de tineri seropozitivi ajunsi la momentul integrarii profesionale, complet nepregatiti pentru acesti pasi, face necesara cautarea de solutii urgente, crearea de programe speciale dedicate acestor tineri cu probleme specifice;
  2. Angajatorii din Romania nu sunt pregatiti pentru integrarea profesionala a persoanelor seropozitive. Exista o lipsa de informare cu privire la legislatia care reglementeaza accesul persoanelor cu handicap / seropozitive pe piata muncii. De aceea sunt necesare campanii de informare directionate clar catre angajatori si angajati cu privire la problematica persoanelor seropozitive si la faptul ca riscurile de infectare atunci cand lucrezi alaturi de o persoana seropozitiva sunt minime;
  3. Legislatia de medicina muncii este neclara si lasa loc multor interpretari eronate din partea angajatorilor si a persoanelor care doresc sa se angajeze. Rolul medicului de medicina muncii este perceput intr-un anumit fel de catre medicii de medicina muncii si in alt fel de catre angajatorii/angajatii. De multe ori nici medicii de medicina muncii nu isi indeplinesc responsabilitatile asa cum prevede legislatia si se rezuma doar la a elibera fisele de aptitudini fara o consiliere si informare adecvata a angajatului. Aceasta conduce uneori la limitarea accesului pe piata muncii a persoanelor seropozitive. De aceea este necesara o revizuire clara a acestei legislatii pentru a se clarifica aspectele referitoare la persoanele seropozitive si infectia cu HIV/SIDA;
  4. Sunt necesare programe nationale la care sa aiba acces persoanele seropozitive prin intermediul carora acestia sa fie consiliati in directia integrarii profesionale. De asemenea sunt necesare programe de recuperare educationala si pregatire vocationala accelerata, astfel incat tinerii seropozitivi sa aiba acces pe piata muncii la job-uri adecvate cumva starii lor de sanatate si puterii lor fizice de munca;
  5. Trebuie ca la nivelul societatii sa fie schimbata perceptia ca persoanele seropozitive nu pot sa munceasca pentru ca ele pot sa munceasca si ca este mult mai eficient din punct de vedere economic ca ele sa nu mai fie numai beneficiare ale sistemului de protectie sociala, ci pot deveni contribuabili la acest sistem, prin veniturile pe care le aduc la bugetul de stat;
  6. Trebuie promovate modelele de buna practica in directia integrarii profesionale a persoanelor seropozitive, astfel incat atat angajatorii cat si persoanele seropozitive sa urmeze aceste exemple.


Multumim pe aceasta cale participantilor care au facut ca nivelul prezentarilor si discutiilor sa fie de un mare interes. Conferinta a aratat ca problema persoanelor seropozitive in Romania este in continuare una grava, nici pe departe rezolvata, desi exista demersuri, presiuni la nivelul institutiilor, opiniei publice, opiniei publice internationale. Diferenta inca zdrobitoare intre pervederile Codului OIM si practicile curente din Romania fac din persoana seropozitiva un condamnat, un neintegrat social, un neadaptat profesional, un purtator de stigmat supus discriminarilor. De aceea eforturile comunitatii in directia rezolvarii problemelor cu care se confrunta persoanele seropozitive sunt necesare, activitatile de advocacy si lobby in fata autoritatilor pentru aceasta trebuie sa continue.





2 răspunsuri la “Conferinta Nationala “HIV/SIDA si locul de munca””

  1. Szanto Albert spune:

    Bună ziua ma numesc szanto Albert sunt seropozitiv cu HIV și am lucrat ca ospătar și unde am lucrat ca ospătar miam făcut analize medicale pt hiv nu știa nimeni la doua zile au aflat patronul nude am lucrat de la medicina munci ca sunt seropozitiv

    • admin spune:

      Din pacate trebuie sa faceti sesizare la Colegiul Medicilor din Romania impotriva medicului care a facut medicina muncii. Ce s-a intamplat mai departe la locul de munca?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.