Conferința de încheiere a proiectului In My Shoes

UNOPA incheie unul din putinele proiecte finantate in ultimii ani in Romania in domeniul prevenirii HIV si combaterii discriminarii

UNOPA  încheie la 30 septembrie 2015 proiectul „In My SHOES” co-finanțat de Elveția prin intermediul Programului de Cooperare Elvețiano-Român pentru reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene extinse.

La conferinta de incheiere din 10 septembrie 2015, într-un cadru nonformal, specific proiectului,au fost prezentate  momente, imagini și rezultate ale implementării proiectului „In My Shoes”, desfasurat la nivel national in perioada iulie 2013 – septembrie 2015.

Cercetarea „Sub Lupa” – Cunoștințe și atitudini ale populației generale privind HIV/SIDA în România, realizata in cadrul proiectului, a aratat:

–     30.8 % dintre respondenți cred că toți copii născuți din mame seropozitive vor fi și ei seropozitivi

–     20% dintre respondenți, cred că este nevoie de veselă separată pentru a se proteja de infecția cu HIV

–     69,8% dintre respondenți asociază persoanelor seropozitive cuvinte apartinând registrului negativ (“frustrate”, “labile”, “nefericite”, „depresive”, “izolate”, “stare de sănătate instabilă și contagioasă”, „dependente”, „iresponsabile”)

–     24.2% dintre respondenți nu s-ar simți confortabil să îmbrățișeze o persoană seropozitivă (Raportul de cercetare integral pe www.unopa.ro ).

Atelierele „4H” derulate pe perioada proiectului au adus metode și abordări inovative de lucru cu persoanele seropozitive pentru identificarea nevoilor personale, a resurselor de dezvoltare și de integrare a statutului HIV în viața de zi cu zi. În abordarea sesiunilor au fost folosite metode de educație nonformala: lucrul cu  instrumente de percuție, stand-up drumming, teatru de improvizație,  jonglerie, storytelling s.a

Campania de informare și sensibilizare prin teatru social, acțiuni stradale și jocuri online: peste 140 acțiuni de teatru social, peste 300 acțiuni de informare stradală, peste 1700 de accesări ale jocurilor online.

Proiectul a instruit 80 de tineri voluntari pentru a merge in scoli in actiuni de informare a elevilor despre HIV si discrimnare, prin metoda teatrului social.

Conferinţa de inchidere a fost „scena” în care s-au prezentat două momente de teatru create de voluntarii proiectului, folosite în Campaniile de educare HIV/SIDA prin teatru social.

Valoarea proiectului este de 245.710 CHF, din care 89,83% o reprezintă finanţarea din partea Programului de Cooperare Elveţiano-Român pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse, iar diferenţa de 10,17% o reprezintă contribuţia UNOPA.

Obiectivul general al proiectului a fost “Creşterea premiselor de integrare socială pentru persoanele seropozitive din România”.

Obiectivele Specifice ale proiectului au fost:

– La finalul proiectului 170 de persoane seropozitive din România şi-au dezvoltat abilităţi de viaţă independentă şi sănătoasă

– La finalul proiectului 22300 tineri din populaţia generală sunt informaţi şi sensibilizaţi cu privire la HIV/SIDA şi drepturile persoanelor seropozitive

– La finalul proiectului există o reţea de instituţii şi ONG-uri funcţională în 16 judeţe şi Bucureşti care colaborează pentru promovarea şi apărarea drepturilor persoanelor seropozitive

– La finalul proiectului capacitatea de a furniza servicii pentru promovarea şi respectarea drepturilor persoanelor seropozitive a crescut pentru 20 de asociaţii de persoane seropozitive din 16 judeţe şi Bucureşti

Durata proiectului a fost de 27 de luni şi s-a desfăşurat în toate regiunile tării.

„Proiectul In My Shoes a reprezentat un moment important în activitatea UNOPA dar și în alegerea modului în care problematica HIV este abordată. Faptul că subiectul este unul cât se poate de serios și sensibil nu ne împiedică să folosim metode interactive, inovative, nonformale, adaptate nevoilor tinerilor din populația generală dar și tinerilor seropozitivi. Folosirea unor mijloace care nu il pun pe tânăr în  poziția de învățăcel ci în cea de persoană care caută soluții și răspunsuri pentru anumite probleme s-a dovedit a fi mult mai eficientă decât folosirea metodelor clasice de transmitere a informațiilor. Este un subiect de care oamenii nu se apropie ușor, dar am reușit să spargem această bariera, elevii participanți la acțiunile de teatru social și-au exprimat dorința de a se implica pe viitor în acțiuni adresate problematicii HIV și persoanelor seropozitive.” a declarat Iulian Petre, Director executiv UNOPA.





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.